ochilnitsya-minenergo-vidvidala-siemens-energy-u-nimechchini

Очільниця Міненерго відвідала Siemens Energy у Німеччині

 • 13045 переглядiв

КИЇВ. 16 жовтня. УНН. Делегація України на чолі з в.о. міністра енергетики Ольгою Буславець відвідала компанію Siemens Energy у Німеччині. Про це повідомили у Міненерго, передає УНН.

"Перед українською енергетикою стоїть завдання - забезпечити баланс та задовольнити попит на електричну енергію, при цьому враховувати необхідність зменшення негативного впливу на клімат. Для нас важливий досвід компанії Siemens Energy з виробництва та використання водню і зменшення викидів вуглецю енергетичним сектором, створення сучасних систем накопичення енергії", - відкриваючи зустріч із керівництвом компанії, зазначила Ольга Буславець.

Компанія створює нові енергосистеми по всьому світу, забезпечуючи 18% глобального виробництва енергії у світі. Делегація ознайомилась із технологіями, які забезпечують надійне і доступне енергопостачання, сталий розвиток енергетики, зокрема виробництво водню, розповіли у Міненерго.

Буславець підкреслила, що, перебуваючи у Німеччині, побачила важливі інноваційні проекти у сфері енергетики, над якими працює бізнес, і запропонувала німецькій стороні активізувати діалог між науково-інноваційними командами, які працюють, щоб енергетичний сектор ставав більш кліматично нейтральним і конкурентоздатним.

"Орієнтація бізнесу - насамперед на потреби замовників, при цьому роль держави полягає у політичній підтримці і створенні безбар’єрного ведення такого бізнесу. Міністерство на сьогодні готує дорожню карту і скоро приступить до підготовки Стратегії водневої економіки України, а слідом буде готуватися пакет нормативних і регуляторних актів, необхідних для запуску водневого ринку в Україні. Перебуваючи сьогодні на виробництві, ми побачили, як водневі технології можуть бути секторально інтегровані у різні галузі економіки, житлово-комунальне господарство, транспорт та енергетику. Особливо цікаві рішення з використання водню були запропоновані для балансування енергетичної системи та зберігання енергії, які надзвичайно актуальні для України у зв’язку з нестачею високоманеврової генераційної потужності", - прокоментувала Буславець.

Окрему увагу менеджмент компанії Siemens приділяє транспортуванню водню та розвитку інфраструктури для транспорту, який працює на водні.

Обговорюючи питання можливої кооперації з українськими компаніями, представники Siemens зазначили, що обов’язково треба долучитись до розвитку та впровадження європейських проектів загального значення, таких як "Голубий Дунай". Це дає можливість створити міжнародний консорціум та співпрацювати у рамках європейської програми сусідства.

Загалом сторони високо оцінили потенціал для співробітництва та переведення діалогу вже у площину реалізації конкретних проектів, наголосили у Міненерго.

Раніше у Міненерго презентували проект Концепції реформування вугільної галузі. З-поміж декількох варіантів реформування Міністерство визначило пріоритетним спосіб поєднання процесу приватизації та процесу інтеграції державних шахт до ПАТ "Центренерго". Такий шлях включає у себе розподіл шахт на три групи. Перша група – шахти, що підлягають інтеграції з ПАТ "Центренерго" і є його ресурсною базою. Друга – шахти подвійного призначення, збут яких не обмежується виключно тепловими генераціями. Третя група шахт – такі, що будуть пропонуватися до приватизації не лише як вугледобувні підприємства, а й як цілісні майнові комплекси, які можна використовувати для іншої господарської діяльності.

Зараз міністерство разом із закордонними партнерами, зокрема, урядом Німеччини та міжнародними організаціями відбирають шахти для проведення пілотних проектів з трансформації вугільних мономіст. Міненерго запропонувало німецькій стороні 6 шахт – на заході та сході України. 

Українські Національні Новини

Політика