odeska-miskrada-namagayetsya-povernuti-budinok-russova-odesitam

Одеська міськрада намагається повернути будинок Руссова одеситам

 • 135343 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Одеська міська рада подала апеляцію на рішення Господарського суду Одеської області стосовно того, кому все ж таки належить пам'ятка архітектури будинок Руссова - місту чи приватній компанії “Петрекс Плюс”, яка зареєстрована на матір ексдепутата Руслана Тарпана. Засідання відбудеться вже 11 жовтня, передає УНН.

Деталі

Будинок Руссова ще у 2004 році почав поступово переходити у власність компаній, афілійованих з Тарпаном.

Відбувалося це через викуп "комунальних кімнат", 80% з яких у підсумку опинилися в одних руках.

Згодом знову ж таки афілійована до Тарпана компанія (“Укрспецпроект”) отримала тендер на реставрацію історичної пам’ятки, однак завершилися роботи "реставраторів" руйнуванням самого будинку, його фасадів та кримінальними справами через розкрадання бюджетних коштів (збитки міському бюджету сягнули 5 млн грн).

Попри це компанія "Петрекс Плюс" уже другий рік судиться з Одеською міськрадою за будинок Руссова. Фірма вимагала скасувати право власності на пам'ятку архітектури за Одеською міськрадою та визнати протиправним рішення виконкому від 03.07.2020 року, який зареєстрував будинок Руссова за територіальною громадою. Судові розгляди тривали півтора роки і зрештою суд ухвалив рішення не на користь одеситів.

Саме тому Одеська міська рада подала апеляцію.

Додамо

За словами Владислава Белінського, керівника ГО “Зелений лист”, Тарпан, коли був депутатом Одеської міськради, виводив пам’ятки архітектури з-під охорони та в подальшому привласнював їх собі.

“Це людина (Тарпан - ред.), яка довгий час брала участь в різноманітних схемах. Він в основному займався елітною нерухомістю, а його спеціалізацією були пам’ятки архітектури. Він примудрявся виводити їх з-під охорони через київські міністерства, якось з ними домовлявся. Тарпан отримував підряди на реставраційні роботи, бо вони є досить цінними. До його приватної власності потрапило досить багато таких пам'яток архітектури”, - зауважив Белінський.

Нагадаємо

Одеський ексдепутат Руслан Тарпан з 2017 року перебуває у розшуку МВС, а з минулого року - у міждержавному розшуку.

В Україні йому вже обрано запобіжний захід у вигляді заочного тримання під вартою, а правоохоронці готуються до його екстрадиції з Арабських Еміратів. В Україні йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Українські Національні Новини

Суспільство