ofis-genprokurora-initsiyuye-stvorennya-institutu-yuvenalnoyi-yustitsiyi

Офіс Генпрокурора ініціює створення інституту ювенальної юстиції

 • 12423 переглядiв

КИЇВ. 12 лютого. УНН. Офіс Генерального прокурора ініціює створення повноцінного інституту ювенальної юстиції. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу Офісу Генпрокурора.

Так, це питання заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов нещодавно обговорив на тематичній зустрічі з керівництвом Національної поліції.

"Офіс Генерального прокурора ініціює процес створення повноцінної системи ювенальної юстиції в Україні, яка б охоплювала і дітей-правопорушників, і дітей-жертв або свідків", - йдеться в повідомленні.

За словами Мамедова, мова йде про чітку спеціалізацію в цій особливій сфері: усі сторони процесу повинні мати спецстатус - прокурори, слідчі, судді, адвокати та працівники соціальної сфери.

"Ми всі повинні розуміти специфіку роботи з неповнолітніми. Необхідно враховувати дитячу психологію та дитяче сприйняття, а підходи на всіх етапах повинні відрізнятися від тих, які існують у роботі з повнолітніми злочинцями та потерпілими. І, найголовніше, якщо мова йде про дитину-жертву, то ми всі повинні мінімізувати стресові ситуації, тому що навіть судовий процес може стати стресом, іноді й невиправним", - відзначив Мамедов.

Окрім того, учасники зустрічі обговорили можливість запровадження нових підходів щодо допиту постраждалих дітей та свідків за принципом "одного разу". Це принцип американського Children's Justice Centre: допит дитини може проводитися лише один раз, однією стороною процесу – слідчим суддею або слідчим, на одному етапі – досудового розслідування.

"Сторони також торкнулися питання розробки нових підходів виявлення злочинів в кібер-просторі: сексуального насильства, шантажу, булінгу, реалізації наркотичних засобів та алкоголю",- зазначається в повідомленні.

Нагадаємо, в Україні у минулому році 6 тис. дітей постраждали від злочинів.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП