ofitsiyno-tokayev-nabrav-81-golosiv-na-viborakh-prezidenta-kazakhstanu-ta-proyshov-na-drugiy-termin

Офіційно: Токаєв набрав 81% голосів на виборах президента Казахстану та пройшов на другий термін

 • 427941 переглядiв

КИЇВ. 22 листопада. УНН. За підсумками виборів президента Казахстану чинний глава держави Касим-Жомарт Токаєв набрав 81,31% голосів. За нього проголосували понад 6,5 млн громадян країни, повідомив голова Центральної виборчої комісії Нурлан Абдіров, пише УНН.

Деталі

1 вересня Токаєв запропонував провести позачергові вибори глави держави восени 2022 року та оголосив амністію учасникам січневих протестів. Він також запропонував обмежити перебування на посаді президента одним семирічний термін.

Цитата

«Для мене інтереси держави понад усе. Тому я готовий скоротити термін своїх повноважень і піти на позачергові президентські вибори», — сказав Токаєв.

2 січня в Казахстані розпочалися масові протести через зростання цін на пальне, які згодом переросли у заворушення та збройні зіткнення з силовиками. 5 січня Токаєв оголосив, що перебирає посаду голови Ради безпеки Казахстану, яку раніше обіймав Нурсултан Назарбаєв.

За офіційними даними, внаслідок січневих подій у Казахстані загинули 225 осіб, більшість із них – цивільні особи. Загалом за підсумками масових протестів затримали 13,5 тисяч жителів.

Нагадаємо

Казахстан заявив, що запобіг спробі державного перевороту з боку прихильників опозиціонера, заарештувавши семеро людей напередодні президентських виборів у ці вихідні.

Українські Національні Новини

Політика