okupanti-namagayutsya-zirvati-mobilizatsiyu-v-ukrayini-telegram-chati-atakuyut-dezinformatsiyeyu

Окупанти намагаються зірвати мобілізацію в Україні: Telegram-чати атакують дезінформацією

 • 541335 переглядiв

КИЇВ. 20 лютого. УНН. Ворог намагається зірвати мобілізацію в Україні – через Telegram-чати атакує дезінформацією. Масову Бот-розсилку фейкових повідомлень Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зафіксував 17-18 лютого, передає УНН.

Деталі

Встановлено, що у розсилці було задіяно чотири десятка облікових записів, які розмістили понад 720 повністю ідентичних оголошень – ці профілі мають фото, "запозичені" з фотостоків чи соціальних мереж, і вже використовувалися раніше у російських бот-розсилках.

До 17 лютого вони поширювали оголошення, які були спрямовані лише на російську аудиторію.

Зокрема, найбільш продуктивний з них "егор пелевин" (дивіться на фото згори), на якого припадає понад 10% повідомлень. До цього рекламував майнінгову компанію з іркутська, віддалену роботу в росії та Telegram-канал з порноконтентом.

Після оголошення часткової мобілізації в рф, яка призвела до масового виїзду росіян і протесту частини російських лідерів думок проти війни, зусилля путінських спецслужб зі зриву мобілізації в Україні посилилися. Потрібно було створити картинку, що в Україні справи йдуть "ще гірше".

Маніпулятори грають на історичних травмах українців та активно використовують реальні недоліки української мобілізаційної системи.

За даними Центру, у рамках кампанії використовуються також фейки, наприклад, з хибною інтерпретацією фото чи відео, коментарі псевдоекспертів, які, приміром, поширюють в мережі Tik-Tok, дезінформація про незаконність мобілізації.

Загалом, метою такої кампанії є:

• створення максимально негативного фону для мобілізації;
• ускладнення формування мобілізаційного резерву;
• деморалізація та дезорієнтація суспільства;
• нормалізація різних форм ухилення від мобілізації;
• підрив довіри до військово-політичного керівництва та авторитету ЗСУ.

Тому потрібно пам’ятати – протидія мобілізації, так само як і протидія посиленню західної військової допомоги, є органічною частиною війни проти України. Це варто враховувати під час споживання контенту в соціальних мережах, додали у Центрі.

Українські Національні Новини

Суспільство