okupivsya-za-dva-dni-reznikov-pro-rezultati-roboti-narodnogo-suputnika

Окупився за два дні: Резніков про результати роботи "народного супутника"

 • 134731 переглядiв

КИЇВ. 29 вересня. УНН. За перші два дні роботи супутника компанії ICEYE, на який зібрали гроші українці, російські окупанти втратили бронетехніку на суму, яка перевищує вартість пристрою. Про це у Facebook повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, інформує УНН.

Цитата

"Тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проект з супутниками", – написав Резніков.

Деталі

За словами міністра, за перші два дні роботи супутника було виявлено понад 60 одиниць бойової техніки, яку ворог намагався замаскувати у лісосмугах та за іншими перешкодами. Резніков зазначив, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Ворожу техніку було б дуже складно або неможливо помітити засобами оптичних супутників.

"Координати "схованого" були оперативно передані для нанесення вогневого ураження. Зокрема, у районі н.п. Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також поблизу Новоселівки на Донеччині", – додав міністр.

Переваги супутника ICEYE

По-перше, Україна отримала можливість комбінувати дані оптичних супутників від партнерів та дані SAR. Це принципово збільшує здатність виявляти та завдавати ураження російським окупантам, зазначив Резніков.

Супутники з технологією SAR стають особливо актуальними восени та взимку, коли погана погода, хмарність чи сніг. Для них немає різниці – день чи ніч, тому ворог не сховається.

По-друге, саме ЗСУ визначають, звідки і коли отримувати потрібні дані. Наразі здійснюється систематичний моніторинг основних районів ведення бойових дій на півдні та сході.

По-третє, відомості надходять від аналітиків до бойових підрозділів дуже швидко. Російським окупантам буде складніше приховувати свої наміри, це ще більше ускладнить їхню логістику.

Нагадаємо

У червні 2022 року фонд Сергія Притули оголосив збір грошей на три безпілотники "Байрактар" для Повітряних сил ЗСУ. Українцям вдалося зібрати 600 млн грн. Згодом компанія Baykar повідомила, що надасть безпілотники безплатно.

18 серпня стало відомо, що за гроші, які збирали на безпілотники, куплять супутник і доступ до бази даних компанії ICEYE.

Українські Національні Новини

Війна