ombudsmen-deyaki-krayini-ne-viznayut-ukrayinske-usinovlennya-i-z-tsim-u-bizhentsiv-ye-problemi

Омбудсмен: деякі країни не визнають українське усиновлення, і з цим у біженців є проблеми

 • 174448 переглядiв

КИЇВ. 28 вересня. УНН. Деякі країни не визнають процедуру всиновлення дитини, проведену в Україні. Через це трапляються випадки призначення українським дітям-біженцям іноземних опікунів. Про це у коментарі УНН розповів омбудсмен Дмитро Лубінець.

Деталі

Омбудсмен підтвердив, що фіксують звернення від українців, які виїхали за кордон, щодо порушення їхніх прав. Він наголосив, що ці звернення є поодинокими. Однією з головних проблем є невизнання деякими країнами української процедури всиновлення.

Цитата

"Згідно національного законодавства, європейські країни не визнають таких всиновлювачів. У нас є такі проблеми, коли за кордоном встановлюють інших всиновлювачів, і дітей розділяють чи забирають інші люди. Ми зараз окремо з цим питанням працюємо, у нас є такі кричущі випадки в Італії, розбираємось по Іспанії. У нас є питання", – повідомив Лубінець.

За його словами, існує законодавча неврегульованість, однак цю проблему вирішують.

Цитата

"Щодо загальної тенденції – всі європейські країни намагаються створити притаманні умови перебування наших громадян. Це, зокрема, і фінансова підтримка. Зрозуміло, що є поодинокі випадки, але по кожному випадку можу сказати, що є звернення в тому числі і до нас, до нашого офісу, і ми їх відпрацьовуємо навіть за кордоном, для цього в мене є повноваження", – повідомив омбудсмен.

Він наголосив, що загалом всі уряди іноземних держав намагаються допомогти українцям.

Додамо

У серпні до України повернулася 13-річна Ксенія, яка знаходилася під опікунством у чужих людей в Італії. 

Мінреінтеграції повідомило, що на початку повномасштабного вторгнення рф дівчинка, жителька Сєвєродонецька, евакуювалася із сім’єю за кордон. Разом з бабусею, яка й була її законним представником за кордоном, Ксенія опинилася в Італії. Однак італійські чиновники таке представництво не визнали та передали дівчинку під опікунство третім особам.

Українські Національні Новини

Суспільство