ombudsmen-rozpovila-pro-viborchi-porushennya-v-mistsyakh-nesvobodi

Омбудсмен розповіла про виборчі порушення в місцях несвободи

 • 6020 переглядiв

КИЇВ. 21 квітня. УНН. На виборчих дільницях у місцях несвободи зафіксовано майже ті самі порушення, що й у звичайних виборчих дільницях. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова під час прес-брифінгу щодо моніторингу дотримання виборчих прав громадян під час виборів Президента України, передає кореспондент УНН.

"Що стосується місць несвободи, то це окремий моніторинг, який ми проводили. В Україні 4856 місць несвободи. Створено дільниць 305 і право (на голосування – ред.) забезпечується 132 тисячам громадян. Ми запланували візити із 305 виборчих дільниць до 75. Це 25% від загальної кількості", - зазначила Денісова.

Посадовиця зазначила, що під час першого туру було здійснено візити до 37 місць несвободи. І вже є такі, де усунено порушення. Утім, з’явилися нові.

"Станом на 15:00 було зроблено візити до 63 місць несвободи. 30% - підпорядковано МОЗ. 23 заклади – заклади Мін'юсту. Зараз тривають візити в 12 установах", - додала Денісова.

Повідомляється, що на 10% (6 об’єктів) дільниць порушення ті ж самі, що й на загальних виборчих дільницях. Тобто, громадяни з обмеженими можливостями не можуть проголосувати через відсутність доступу.

Були випадки незабезпеченого волевиявлення, через, наприклад, опломбований сейф не за вимогами законодавства.

У деяких випадках на дільницях було у чотири рази більше бюлетенів, аніж потрібно. Йшлося про випадок у столиці, де на спеціальній виборчій дільниці у лікувальному закладі на наявних 109 виборців видали більш як 440 бюлетенів. А в деяких місцях бюлетенів недостатньо.

Також посадовиця зазначила, що були випадки відсутності в списках виборців, або присутність осіб, які не є громадянами України.

Додамо, що Людмила Денісова розповіла, що у Київському СІЗО приміщення виборчої дільниці та приміщення для голосування розміщено в різних корпусах, що теж заборонено.

"Що стосується закладів, де знаходяться важкохворі: там теж порушуються їх права. У них відбирають заяви на те, що вони хочуть проголосувати, а просто списком включають лікарі до цих виборчих списків", - розповіла Омбудсмен.

Додамо, що Денісова заявила, що більше ніж на 50% перевірених дільниць зафіксовано порушення.

Українські Національні Новини

Політика