onischenko-prosit-politichnogo-pritulku-u-nimechchini

Онищенко просить політичного притулку у Німеччині

 • 21111 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Колишній депутат Верховної Ради Олександр Онищенко просить Німеччину про надання політичного притулку. Про це з посиланням на адвоката українця Інґо Міноджіо повідомляє DW, передає УНН.

Як заявив Міноджіо, його підзахисний не може повертатися в Україну, "бо там існує небезпека для його життя і здоров’я". Адвокат вказує на "катастрофічні умови" утримання у слідчих ізоляторах в Україні, що, за його словами, підтверджується міжнародними звітами. Окрім того, захист вказує на те, що головний політичний опонент Онищенка - Петро Порошенко - "навіть після втрати влади залишається дуже впливовим". А це, вважає адвокат Онищенка, небезпечно для його підзахисного як для "ключового свідка проти Порошенка". "З огляду на це, українець не лише оскаржив екстрадицію, але й звернувся до компетентних органів Німеччини з проханням про надання політичного притулку", - цитує видання Міноджіо.

НАБУ підозрює Олександра Онищенка в організації корупційної схеми з розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу природного газу

Як вказує видання, Онищенко, будучи депутатом Верховної Ради, у липні 2016 року виїхав за межі країни, побоюючись арешту. Відтоді він перебував в Іспанії, де також просив притулку, однак минулої осені отримав відмову. Наприкінці листопада ексдепутата заарештували у Німеччині, де він відтоді перебуває під вартою.

Посилаючись на "політичні мотиви" своєї справи, Олександр Онищенко також оскаржує у німецькому суді екстрадицію до України. У випадку, якщо Німеччина не надасть притулку українському втікачеві, але суд відхилить український запит на екстрадицію як політично мотивований, він готовий виїхати до Росії, зазначив адвокат. "В Олександра Онищенка є російський паспорт. А дозволу на проживання у Німеччині у нього немає. Тому ми повідомили суд, що в разі невидачі Україні йому є, куди їхати - до Росії", - зазначив Міноджіо.

Нагадаємо, 30 січня ВАКС направив запит до Німеччини про виклик Онищенка в суд.

Українські Національні Новини

Політика