oon-vymahaie-prypynyty-vohon-v-hazi-na-chas-ramadanu-rezoliutsiia-radbezu-oon

ООН вимагає припинити вогонь в Газі на час Рамадану - резолюція Радбезу ООН

 • 24563 переглядiв

Рада Безпеки ООН проголосувала за резолюцію, що закликає до припинення вогню в Газі під час Рамадану, але США утрималися, попередивши, що це може зашкодити поточним переговорам про припинення вогню.

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй проголосувала за резолюцію, в якій закликала сторони припинити вогонь в Газі під час священного для мусульман місяця Рамадан, що стало її першою вимогою для припинення бойових дій. Про це УНН пише з посиланням на АР.

Деталі

Сполучені Штати утрималися при голосуванні за резолюцію, яка також вимагала звільнення всіх заручників, захоплених ХАМАСом. США попередили, що схвалена резолюція може зашкодити переговорам про припинення бойових дій між США, Єгиптом і Катаром, що підвищує ймовірність ще одного вето, цього разу з боку американців.

Резолюція, запропонована 10 обраними членами Ради, була підтримана росією і Китаєм, а також Арабською групою в ООН, що складається з 22 країн.

Оскільки Рамадан закінчується наступного місяця, вимога про припинення вогню триватиме лише два тижні, хоча в проекті йдеться про те, що пауза в бойових діях повинна привести "до постійного стійкого припинення вогню".

Посол США Лінда Томас-Грінфілд заявила в п'ятницю на засіданні Ради, що текст резолюції "не підтримує чутливу дипломатію в регіоні. Гірше того, вона може фактично дати ХАМАСу привід відмовитися від угоди, що лежить на столі переговорів".

Ми не повинні рухатися вперед з будь-якою резолюцією, яка ставить під загрозу поточні переговори

- сказала вона.

Сполучені Штати наклали вето на три резолюції з вимогою припинення вогню в Газі, остання з яких була прийнята 20 лютого за підтримки арабських країн. Цю резолюцію підтримали 13 членів Ради при одному, що утримався, що свідчить про переважну підтримку припинення вогню.

Ізраїль блокує продовольчу допомогу ООН для північної Гази25.03.24, 05:46 • [views_0]

Наприкінці жовтня росія і Китай наклали вето на резолюцію, підтриману США, яка закликала до пауз у бойових діях для доставки допомоги, захисту цивільного населення і припинення озброєння ХАМАСу. Вони заявили, що вона не відображає глобальні заклики до припинення вогню.

Контекст

З початку війни Рада Безпеки прийняла дві резолюції про погіршення гуманітарної ситуації в Газі, але жодна з них не закликала до припинення вогню.

За даними Міністерства охорони здоров'я Гази, під час бойових дій загинуло понад 32 000 палестинців. Відомство не робить різниці між цивільними особами і комбатантами у своїх підрахунках, але каже, що жінки і діти складають дві третини загиблих.

Газа також зіткнулася з надзвичайною гуманітарною ситуацією: 18 березня міжнародна організація з питань голоду попередила, що "голод неминучий" на півночі Гази і що ескалація війни може поставити половину з 2,3 мільйона населення території на межу голоду.

Генсек ООН відвідав пункт пропуску у Рафах та заявив, що будь-який напад Ізраїлю призведе до гуманітарної катастрофи у Газі23.03.24, 17:56 • [views_0]