opek-obgovorit-v-alzhiri-kvoti-na-zrostannya-vidobutku-na-tli-vnutrishnikh-rozbizhnostey

ОПЕК+ обговорить в Алжирі квоти на зростання видобутку на тлі внутрішніх розбіжностей

 • 10574 переглядiв

КИЇВ. 22 вересня. УНН. Міністри картелю ОПЕК+, створенного нафтовидобувними державами для стабілізації цін на нафту, в суботу прибувають в Алжир, де починаються попередні заходи напередодні запланованого на 23 вересня засідання моніторингового комітету, на якому обговорять, як розподілити подальше зростання видобутку між країнами і зберегти прийнятний рівень цін на нафту, передає УНН.

Очікується, що учасники у суботу перед засіданням 23 вересня проведуть ряд зустрічей. Крім того, технічний комітет, що складається з експертів країн - учасниць угоди ОПЕК+, розгляне звіт про хід виконання угоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японія повністю припиняє імпорт нафти з Ірану

Саме засідання 23 вересня обіцяє стати наймасовішим для зустрічей такого формату. Міністри планують відзначити другу річницю алжирських домовленостей, які і лягли в основу угоди ОПЕК+. Очікується, що участь у зустрічі візьмуть делегації 20 країн.

У червні президент США Дональд Трамп заявив, що король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд погодився збільшити видобуток нафти на 2 млн барелів на добу. Це сталося після того, як країни ОПЕК схвалили збільшення видобутку в рамках угоди ОПЕК+ до 1 млн бар. на добу. Однак міністр енергетики, промисловості і мінеральних ресурсів Саудівської Аравії Халед аль-Фалех заявив тоді, що фактично сукупне зростання видобутку складе 600 тис. бар. на добу, оскільки “кілька членів ОПЕК не в змозі підняти виробництво”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саудівська Аравія тимчасово призупинить поставки нафти через Баб-ель-Мандебську протоку

20 вересня Трамп зажадав від ОПЕК “знизити ціни на нафту”. “Ми захищаємо країни Близького Сходу. Вони не будуть довго в безпеці без нас, і, незважаючи на це, вони продовжують домагатися підвищення цін на нафту! Ми це запам’ятаємо”, — заявив тоді американський лідер. Раніше глава Міненерго США Рік Перрі повідомив, що Росія, Саудівська Аравія і США повинні спільними зусиллями запобігти різкому зростанню цін на нафту і привітав збільшення видобутку трьома найбільшими виробниками. Ціни на бензин у США напередодні виборів в конгрес досягли чотирирічного максимуму.

Як раніше повідомляв УНН, Саудівська Аравія не в змозі компенсувати дефіцит нафти на світовому ринку після того, як з нього через санкції США піде іранська нафта. Державна нафтова компанія королівства Saudi Aramco за останні два місяці збільшила видобуток нафти на 400 тис. барелів на добу, і зараз країна виробляє 10,4 млн бар. нафти в день. У разі повного припинення поставок нафти з Ірану потрібно буде компенсувати випадання 1,9 млн бар. в день.

Українські Національні Новини

Економіка