operator-gts-tsini-na-gaz-v-ukrayini-znizilisya

Оператор ГТС: ціни на газ в Україні знизилися

 • 15310 переглядiв

КИЇВ. 24 лютого. УНН. Ціни на газ в Україні знизилися, чому сприяло зменшення цін на газ на європейських хабах. Водночас завдяки новим міжоператорським угодам і сусіди України можуть отримувати газ дешевше - зокрема Молдова може купувати газ через Україну на 16% дешевше, ніж вона купує у російського ПАТ "Газпром". Про це заявив генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"Зниження цін на газ на європейських хабах призвело і до зниження цін в Україні. Останні торги на УЕБ закінчилися за ціною трохи нижче 4000 грн з ПДВ", - зазначив Макогон.

Водночас він заявив, що підписані в кінці грудня нові міжоператорські угоди на кордонах замість транзитного контракту 2009 року відкривають нові можливості і для наших сусідів. Тепер і вони можуть вільно використовувати нашу інфраструктуру ГТС для поставок газу з ЄС, додав посадовець.

"Наприклад, Молдова зараз купує газ у Газпрому за 174 долари. Якщо купувати газ з ЄС з поставкою через Україну, то ціна на вході в Молдову буде близько 146 доларів. Економія близько 28 доларів (-16%). Не знаю, чи зможе/захоче Молдова почати поставки з ЄС, але аргументи для переговорів явно є", - зауважив гендиректор ОГТСУ.

З його слів, наявність альтернативних джерел поставки значно підсилює переговорну позицію і дозволяє домогтися справедливої ​​ціни.

Нагадаємо, Нафтогаз знизив ціну газу для промисловості у березні на 12-15%.

Українські Національні Новини

Економіка