operator-gts-zakupit-2-mlrd-kubometriv-gazu-dlya-stabilnogo-prokhodzhennya-opalyuvalnogo-sezonu

Оператор ГТС закупить 2 млрд кубометрів газу для стабільного проходження опалювального сезону

 • 11029 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Для стабільного проходження опалювального сезону Оператор ГТС України закупить 2 млрд кубометрів природного газу, на Prozorro успішно провели тендери. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Оператора ГТС.

"Оператор ГТС України (ОГТСУ) успішно провів у системі Prozorro тендери на закупівлю 2 млрд кубометрів природного газу із загальною очікуваною вартістю до 10,2 млрд грн для власних виробничо-технологічних потреб та балансуючих дій", - йдеться у повідомленні.

Так, поставки газу передбачені протягом жовтня 2020 року – квітня 2021 року.

"Це дозволить забезпечити стабільне функціонування ГТС під час опалювального сезону», - додали в повідомленні.

Зазначається, що Оператор вимушений закуповувати значні додаткові обсяги газу для покриття небалансів, які створюють учасники ринку.

Так, протягом травня-вересня ряд трейдерів штучно створили негативні небаланси у обсязі більше ніж 1,2 млрд куб. м газу, фактично повністю використавши запас газу компанії, що ставило під загрозу стабільну роботу ГТС.

Крім того, 238 млн куб. м газу були відібрані облгазами та не були сплачені, що створило заборгованість у розмірі 940 млн грн.

Нагадаємо, у 56 населених пунктах в Україні можуть виникнути проблеми з вчасним початком опалювального сезону, якщо підприємства теплоенергетики не погасять борги.

Українські Національні Новини

Економіка