operator-pivnichnogo-potoku-2-initsiyuvav-arbitrazh-proti-yes

Оператор "Північного потоку-2" ініціював арбітраж проти ЄС

 • 13837 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Швейцарська компанія Nord Stream 2 AG, яка є відповідальною за будівництво та потенційну експлуатацію газопроводу "Північний потік-2", повідомила про подання заяви про арбітраж проти Європейського Союзу. Про це повідомляє російський ресурс Finam із посиланням на проспект до євробондів "Газпрому", інформує УНН.

"26 вересня 2019 року Nord Stream 2 AG повідомила про початок спеціального арбітражу UNCITRAL проти ЄС на підставі договору до Енергетичної хартії. Nord Stream 2 AG вважає, що ЄС порушив свої зобов'язання, викладені в статтях 10 і 13 договору до Енергетичної хартії, прийнявши дискримінаційні поправки до Третьої газової директиви", - йдеться у проспекті.

Також, в липні 2019 року дочка "Газпрому" подала скаргу до Суду ЄС, намагаючись анулювати поправки до Третьої газової директиви, яка вступила в силу в травні 2019 року.

Поправки стосувалися регулювання трубопроводів з третіх країн-імпортерів, на підставі їх "дискримінаційного характеру".

Nord Stream 2 AG вважає, що нововведення спрямовані безпосередньо проти проекту "Північного потоку-2", а їх завдання - формування перешкод для його реалізації.

Додамо, 5 квітня 2019 року Рада ЄС затвердила зміни до Газової директиви ЄС, що є частиною Третього енергопакету ЄС, про поширення європейських норм на газопроводи, що пролягають до Євросоюзу з третіх країн. Вони повинні будуть працювати за тими ж правилами, що і трубопроводи, що розташовані на території держав-членів ЄС. Ці поправки, перш за все, можуть вдарити по газопроводу "Північний потік-2", який не відповідає новим вимогам.

Як повідомлялося раніше, компанія Nord Stream 2 AG розпочала підготовку до прокладення труб у водах Данії.

Українські Національні Новини

Новини Світу