operatsiya-neofit-v-okupovanomu-krimu-siloviki-priyshli-do-druzhini-politvyaznya

Операція "неофіт" в окупованому Криму: силовики прийшли до дружини політв'язня

 • 14044 переглядiв

КИЇВ. 2 грудня. УНН. Російські силовики прийшли для відпрацювання операції "неофіт" за місцем прописки дружини фігуранта ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" Арсена Джеппарова Заріне Джеппарової. Як уточнюється, Заріне проживала за цією адресою до заміжжя. Поліцейські, не заставши Джеппарової, опитали її сусідів, повідомляє "Кримська солідарність" з посиланням на адвоката Лілю Гемеджі, до якої жінка звернулася за консультацією, передає УНН.

"Співробітники поліції, не заставши її за місцем реєстрації, провели опитування сусідів і з'ясовували наступні питання. Якого вона віросповідання? Як давно прийняла Іслам? Чи дотримується канонів Ісламу? Чи носить хустку? І як сусіди можуть її характеризувати. Ми можемо спостерігати тенденцію, коли дані відпрацювання проходять вже масово по всьому Криму. Надходять і інші відомості щодо таких візитів", - розповіла Гемеджі.

На думку Гемеджі, такі операції російських силовиків в Криму мають незаконний характер, а люди мають право відмовлятися від опитувань, які зачіпають їхні конституційні права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд в окупованому Криму оштрафував імама за "незаконну місіонерську діяльність"

"Всі ті люди, до яких звертаються співробітники поліції за отриманням інформації щодо тих чи інших осіб, можуть абсолютно невмотивовано, без пояснення причин відмовлятися від участі в даному опитуванні. Це не є для них обов'язковим. І, перш ніж давати будь-які пояснення, необхідно пам'ятати, що дані пояснення, якщо вони будуть брехливими, будуть оскаржені в рамках чинного законодавства. І я хотіла б зазначити, що і Аня (Богачева, дружина ще одного фігуранта цієї справи, до якої приходили для відпрацювання операції "неофіт"), і Заріне залишаються стійкими, ці дівчата витримали тиск, кримінальне переслідування своїх чоловіків і впораються з тиском і переслідуванням щодо них самих", - додала адвокат.

Нагадаємо, до дружини фігуранта ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір" Вадима Сірука Ганни Богачевої також приходили співробітники російської поліції з "опитуванням". Вони стверджували, що виконували наказ підконтрольного Росії МВС анексованого Криму "відпрацювати неофітів".

Українські Національні Новини

Суспільство