orzhel-dogovir-na-tranzit-gazu-na-pryamu-ne-povyazaniy-zi-stokgolmskim-arbitrazhem

Оржель: договір на транзит газу на пряму не пов'язаний зі Стокгольмським арбітражем

 • 10674 переглядiв

КИЇВ. 29 жовтня. УНН. Спільна з Єврокомісією позиція України - новий договір щодо транспортування газу українською газотранспортною системою повинен бути довгостроковим з чітко визначеними обсягами. А щодо інших, "пакетних" домовленостей, то питання транзитного договору на пряму не пов’язано з Стокгольмським арбітражем та прямими поставками. Про це написав на своїй сторінці у Facebook міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель за підсумками тристоронньої (Україна-Росія-ЄК) газової зустрічі у Брюсселі, передає УНН.

"Завершився черговий раунд тристоронніх переговорів щодо підписання договору транспортування газу. Зустріч пройшла конструктивно. Наша спільна з Єврокомісією позиція - договір повинен бути довгостроковим з чітко визначеними обсягами", - повідомив він.

За словами міністра, з метою забезпечення стабільного постачання газу на європейский ринок та забезпечення транзиту українською газотранспортною системою, враховуючи інтереси всіх сторін, "Єврокомісією були запропоновані доопрацьовані параметри угоди та алгоритм подальших дій для підписання транспортного договору та договору інтерконектору". "Ми повністю підтримуємо позицію європейської сторони", - відзначив Оржель.

"З метою отримання незалежного оператора ГТС ми приводимо своє енергетичне законодавство у відповідність до європейського, працюємо над цим 24/7. Вже найближчим часом парламент повинен розглянути законопроект про анбандлінг НАК Нафтогаз у другому читанні", - додав він.

"Щодо інших, "пакетних" домовленостей, то маю відзначити, що питання транзитного договору на пряму не пов’язано з Стокгольмським арбітражем та прямими поставками. У цих питаннях ми максимально захищаємо і продовжимо захищати інтереси України", - заявив Оржель.

Також він висловив подяку віце-президенту ЄК Шевчовичу та Єврокомісії за організацію чергового раунду переговорів та наполегливе відстоювання дотримання європейського законодавства у питанні майбутнього транзиту газу.

Нагадаємо, напередодні, 28 жовтня, у Брюсселі відбулися тристоронні переговори (Україна-Росія-Єврокомісія) щодо транзиту газу з 2020 року. У ЄК висловили розчарування за підсумками перемовин.

За підсумками зустрічі у Нафтогазі вказали, що відносини між оператором ГТС України та російським Газпромом мають відповідати вимогам європейського енергетичного законодавства.

Українські Національні Новини

Політика