orzhel-rozpoviv-pro-novu-energetichnu-strategiyu-ukrayini

Оржель розповів про нову енергетичну стратегію України

 • 10312 переглядiв

КИЇВ. 8 листопада. УНН. В Україні змінять енергетичну стратегію, яка буде спиратися на елементи енергетичної незалежності, які закладені в програмі уряду. Про це повідомив під час Київського міжнародного економічного форуму міністр енергетики і захисту довкілля України Олексій Оржель, передає кореспондент УНН.

"Абсолютно правильна позиція – ми змінимо енергетичну стратегію. Насправді та енергетична стратегія, яка є у нас на сьогодні, це все ж таки стратегія, яка на папері і яка не відповідає тим реаліям, які ми на сьогодні маємо по факту", - сказав Оржель.

За його словами, Міністерство енергетики і захисту довкілля України є новим і закладає зовсім нову логіку розвитку.

"Говорячи також про енергетичну незалежність треба згадати про три елементи, які закладені в новій програмі уряду, це три елементи які будуть покладені в нову стратегію. Уряд розглядає важливість максимальної диверсифікації постачання енергетичних ресурсів в Україну. Закладається логіка, що не може бути більше ніж 30% джерел постачання з одного джерела, і лише для ядерного палива закладається логіка не більше 51% постачання з одного джерела енергії", - сказав Оржель.

За його словами, є три важливі напрямки, які мають забезпечити енергетичну незалежність.

"Власне добуток, ми можемо говорити про те, що Україна на сьогодні не використовує ті запаси, які в нас є у порівнянні з європейськими або світовими цифрами. Україна видобуває десь приблизно 1,2 – 1,4 від тих запасів, які є підтвердженими у порівнянні з іншими розвиненими країнами, це 4-5% і це є поганий показник, зважаючи на те що ми імпортозалежна країна", - сказав Оржель.

Також, за його словами, важливим елементом є розвиток відновлювальної енергетики та акумулюючі потужності.

"Однчасно закладається продовження строкової експлуатації ядерної енергетики, це той спадок, який ми маємо від радянського союзу і маємо його дуже ощадливо використовувати. Тому, з цією логікою, ми маємо переписати стратегію", - сказав Оржель.

Нагадаємо, народний депутат України, Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель заявив, що підписання довгострокового договору із російським “Газпромом” на 10 років за європейськими правилами залишається в пріоритеті, проте Україна готова до зупинки транзиту своєю територією в перспективі.

Українські Національні Новини

Політика