osnovniy-aktiv-ogkhk-tse-zapasi-i-litsenziyi-na-vidobutok-glava-ogkhk-piter-devis

Основний актив ОГХК - це запаси і ліцензії на видобуток - т.в.о. глави ОГХК Пітер Девіс

 • 14987 переглядiв

КИЇВ. 2 червня. УНН. Потенційні покупці державної "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії", в структуру якої входять Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК, в першу чергу оцінюють не поточні фінансові показники компанії, а рівень запасів і наявні ліцензії на видобуток руди. Про це в своєму інтерв'ю ЗМІ заявив тимчасово виконуючий обов'язки голови правління ОГХК Пітер Девіс, передає УНН.

"Основний актив ОГХК - це запаси і ліцензії на видобуток. Над цим питанням ми зараз активно працюємо. Тобто, умовно кажучи, у нас може бути дуже високий поточний прибуток, але якщо запасів залишилося на два-три роки видобутку, то для потенційного інвестора компанія не є дуже цікавою", - заявив Девіс.

Як зазначає Девіс, інвесторів цікавить питання, чи будуть в ОГХК ліцензії, які забезпечать видобуток в наступні 10-15 років.

"Ми прекрасно розуміємо цю особливість видобувних галузей, неважливо яких: oil & gas або mining. Потенційні покупці дивляться не на сьогоднішні фінансові результати, а на наші запаси. Це розуміє і наш акціонер Фонд держмайна, і Держгеослужба", - поділився Девіс.

Він зазначив, що сьогодні у компанії досить конструктивні відносини з Державною службою геології і надр України. При цьому існує розуміння, що для виходу підприємства на показники максимальної капіталізації до моменту приватизації повинні бути вирішені всі питання з ліцензіями. Зараз компанія виробляє план дій в цьому напрямку.

"За деякими напрямками є фундаментальні проблеми, а за іншими, умовно кажучи, потрібно просто донести деякі документи в Держгеослужбу і отримати дозвіл на розробку вже існуючих ділянок. Ми також розглядаємо можливість придбання нових ліцензій, наприклад, на Межирічне родовище для Іршанського ГЗК", - повідомив керівник компанії.

Девіс також додав, що попереднє керівництво компанії не домоглося особливих успіхів в розширенні запасів компанії, в основному піклуючись тільки про продаж продукції за заниженими цінами "правильним" компаніям. Незважаючи на отримані ліцензії на окремі ділянки, фундаментально питання не було вирішене.

Нагадаємо, Фонд державного майна України готується до проведення приватизації ОГХК. На підприємстві працюють три компанії-радника - BDO, KPMG і Baker McKenzie. Повідомлялося, що ОГХК цікавляться міжнародні компанії, включаючи великі австрійські та японські корпорації.

Українські Національні Новини

Економіка