osvitniy-ombudsmen-nazvav-umovi-za-yakikh-rosiysku-mozhna-vivchati-u-shkoli

Освітній омбудсмен назвав умови, за яких російську мову можна вивчати у школі

 • 144953 переглядiв

КИЇВ. 15 квітня. УНН. Якщо всі батьки школярів певного класу погодяться, що до навчальних планів потрібно додати російську мову як предмет варіативної складової, тоді її можуть викладати. Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов у прямому ефірі проекту DECIDE у Facebook, пише УНН.

Цитата

У Горбачова поцікавились, як мають діяти школи, які хочуть припинити вивчення російської мови.

"Це той випадок, коли треба діяти у чіткій відповідності до закону. І якщо батьки не бажають, щоб їхня дитина вивчала російську мову, просто не створювати такі класи, не включати до навчальних планів тощо", — відповів омбудсмен.

"Є право будь-якої людини у нашій країні вивчати рідну мову, а для багатьох російська мова залишається рідною, не зважаючи на те, що це мова країни-агресора. І тому тут треба йти за чинним законодавством. Якщо у класі всі, підкреслю — усі батьки погоджуються на те, що навчальний план як предмет варіативної складової включає російську мову – вони мають на це конституційне право. Якщо не всі батьки погоджуються – цього предмету в школі бути не має", — додав він.

Деталі

Горбачов нагадав, що напередодні запитання щодо вивчення творів російських письменників поставили міністру освіти. Він відповів, що є необхідність переглянути програму, і, зокрема, вивчати твори письменників в загальному курсі зарубіжної літератури. Омбудсмен вважає такий підхід цілком логічним.

Раніше

Як писав УНН, на тлі широкомасштабного вторгнення рф в Україну за кордон виїхало 22 тисячі вчителів.

Українські Національні Новини

Суспільство