paket-zakonoproektiv-zelenskogo-pro-podatkovu-amnistiyu-zareyestrovano-v-radi

Пакет законопроектів Зеленського про податкову амністію зареєстровано в Раді

 • 22254 переглядiв

КИЇВ. 25 лютого. УНН. У четвер в Верховній Раді України зареєстрували пакет законопроектів про податкову амністію авторства Президента Володимира Зеленського. Про це свідчить інформація на сайті парламенту, передає УНН.

Деталі

Так, Зеленський у четвер зареєстрував:

- законопроект № 5153 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету;

- законопроект № 5154 про внесення зміни до статті 29 Бюджетного кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету;

- законопроект № 5155 про внесення зміни до статті 16 Закону України "Про валюту і валютні операції" у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету;

- законопроект № 5156 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Тексти цих законопроектів на сайті ВР поки відсутні.

Що було раніше

Як повідомляв УНН, наприкінці січня голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат Данило Гетманцев повідомив, що амністія капіталів через подання “нульової декларації” має відбутися цього року.

Законодавчі ініціативи та особливості амністії

Дискусія довкола проведення амністії капіталів точиться не один рік. З приходом до влади команди Президента Володимира Зеленського до неї знову повернулися. Навіть з’явилася законодавча ініціатива. Так, законопроект про амністію капіталів зареєстрував Гетманцев у вересні 2019 року. Законопроектом пропонувалося амністувати доходи, що не були належним чином задекларовані до 31 грудня 2018 року (пізніше дата була пролонгована до 31 березня 2020 року). За “амністію”, відповідно до законопроекту, декларанту довелося б сплатити від 5% до 10% податку від суму, що він задекларував (залежно від того в якій формі та банках зберігаються кошти). Документ торкався саме декларування прибутків, а не майна.

У 2020 році про розробку законопроекту про амністію капіталів заявили в Офісі Президента. А в травні 2020 року Президент України Володимир Зеленський особисто заявив, що законопроект практично готовий і амністія відбудеться вже в 20-му році.

За словами глави держави, запропонований законопроект мав торкатися не лише доходів, а й майна. Однак, законопроект так і не був внесений до парламенту.

Українські Національні Новини

Політика