pakistan-ta-indiya-obminyalisya-spiskami-polonenikh-ta-yadernoyi-zbroyi

Пакистан та Індія обмінялися списками полонених та ядерної зброї

 • 15075 переглядiв

КИЇВ. 2 січня. УНН. Індія та Пакистан обмінялися списками громадян, які перебувають у в'язницях через своїх дипломатів в Ісламабаді та Нью-Делі. Про це інформує УНН з посиланням на Associated Press.

Деталі

Пакистан поділився з головним дипломатом Індії в Ісламабаді в суботу списком із 628 індійських ув'язнених, які утримуються в Пакистані, у тому числі 577 рибалок, звинувачених у незаконному рибальстві у територіальних водах Пакистану, та ще 51 особа.

Ця практика узгоджується з угодою між двома сторонами від 2008 року щодо доступу консульств до ув'язнених. Угода вимагає, щоб вони обмінювалися списками ув'язнених, які перебувають під вартою один одного кожного року в січні та липні.

Одночасно Індія поділилася з Пакистаном списком ув'язнених. Індія передала списки 282 пакистанських ув'язнених та 73 рибалок. Детальна інформація про громадянських ув'язнених, які перебувають під вартою в Індії, не доступна.

Згідно з офіційними заявами, сторони також обмінялися списками своїх ядерних активів та об'єктів відповідно до угоди, яка діяла протягом трьох десятиліть.

У січні минулого року Індія передала Пакистану списки 263 пакистанських ув'язнених та 77 рибалок, які перебувають під вартою в Індії.

Так само Пакистан у 2021 році поділився списками 270 індійських рибалок та ще 49 ув'язнених, які утримуються під вартою.

Контекст

Обидві сторони заарештовують рибалок один одного за перетин безіменного морського кордону між двома країнами. Рибалки у пошуках кращого улову без сучасних навігаційних технологій часто заходять у територіальні води іншої країни. Морські служби безпеки Пакистану та Індії захоплюють їхні човни та кидають їх у в'язницю. Рибалок зазвичай відпускають лише після переговорів між двома країнами. Зазвичай рибалки проводять роки за ґратами без офіційного суду.

Обмін є частиною пакту, підписаного двома країнами у грудні 1988 року під назвою "Заборона нападу на ядерні установки та об'єкти". Він був реалізований у 1991 році.

Доповнення

У Пакистану та Індії були натягнуті відносини з моменту здобуття ними незалежності від колоніального британського правління в 1947 над гімалайським регіоном Кашмір.

Мальовничий регіон Кашмір розділений між Індією та Пакистаном. Обидва претендують на нього повністю і брали участь у двох із трьох воєн у цьому регіоні.

Відносини між двома країнами стали більш напруженими після того, як Індія позбавила контрольований Індією Кашмір його особливого статусу у своїй конституції у серпні 2019 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу