parlament-polschi-ukhvaliv-spirniy-zakon-pro-teleradiomovlennya

Парламент Польщі ухвалив спірний закон про телерадіомовлення

 • 19837 переглядiв

КИЇВ. 18 грудня. УНН. Парламент Польщі ухвалив спірний закон про телерадіомовлення, проект якого внесла правляча націонал-консервативна партія "Закон та справедливість" (ЗіС). На підтримку законопроекту у п'ятницю, 17 грудня, проголосували 228 депутатів Сейму – нижньої палати Національних зборів, 219 виступили проти. Тепер для набуття чинності документ має підписати президент Анджей Дуда. Він раніше скептично висловлювався щодо документа, передає УНН із посиланням на DW.

Деталі

Ініціатива передбачає, що ліцензії на мовлення в Польщі видаватимуться іноземним компаніям лише в тому випадку, якщо вони мають штаб-квартиру або представництво на території Європейської економічної зони (ЄЕЗ). Крім того, одержувач ліцензії не повинен бути залежним від компаній, які мають головний офіс за межами цієї зони. Відтепер їм можуть належати не більше 49 відсотків акцій у польських медіа.

У пояснювальній записці до законопроекту йшлося, що його основна мета - полегшити Національній раді з телерадіомовлення контроль над власниками ЗМІ, у тому числі "з країн, які становлять значну загрозу безпеці польської держави".

Головною жертвою змін може стати телекомпанія TVN, що належить Discovery

На думку цілої низки експертів, головною жертвою змін може стати телекомпанія TVN, що належить американському концерну Discovery, який керував через зареєстровану в Нідерландах фірму Polish Television Holding BV. Новий закон, зокрема, передбачає, що мажоритарне володіння ЗМІ, що розташовані в Польщі, забороняється компаніям, які знаходяться в ЄЕЗ, але контролюються фірмами за її межами.

"Підсумки сьогоднішнього несподіваного голосування в польському парламенті повинні стривожити кожну компанію, яка інвестує в Польщу, і всіх, хто дбає про демократію та свободу преси", - заявили в Discovery. Здивування експертів викликало швидкість, з якою зміни були проведені через Сейм. Парламент підриває "цінності, які пов'язують Польщу з Європою", вважають в американському концерні.

У Вашингтоні висловили надію, що президент Дуда не підпише документ

Вашингтон також висловив невдоволення цим рішенням. "Сполучені Штати вкрай розчаровані сьогоднішнім ухваленням законопроекту про ЗМІ", - написав тимчасовий повірений у справах США у Польщі Бікс Аліу у Twitter. "Ми очікуємо, що президент Дуда діятиме відповідно до більш ранніх заяв і використовуватиме своє лідерство для захисту свободи слова та економіки", - додав Аліу. Discovery також закликала Дуду накласти вето на законопроект.

ЗіС вже контролює Польське громадське телебачення (Telewizja Polska) та більшу частину регіональної преси. За час знаходження партії при владі Польща опустилася на 46 позицій у щорічному рейтингу "Індекс свободи преси".

Повторне проходження через Сейм

Раніше, 9 вересня, спірний законопроект було відхилено польським Сенатом – верхньою палатою Національних зборів. Після цього для затвердження він мав повторно пройти через Сейм – нижню палату парламенту. До цього, 11 серпня Сейм уже висловився за документ, тоді за нього проголосували 228 депутатів, 216 були проти, ще десять утрималися.

Голова польської Ради міністрів Матеуш Моравецький стверджував, що новий закон спрямований насамперед на те, щоб не допустити придбання місцевих ЗМІ компаніями з Китаю, Росії та арабських держав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд Польщі визнав низку положень європейської конвенції такими, що суперечать конституції

Українські Національні Новини

Новини Світу