parlamentari-zavtra-mozhut-zatverdyty-status-anhliiskoi-movy-v-ukraini-yak-movy-mizhnarodnoho-spilkuvannia

Англійська мова може отримати офіційний статус мови міжнародного спілкування в Україні: деталі законопроекту

 • 22250 переглядiв

Верховна Рада планує розглянути законопроект про надання англійській мові статусу мови міжнародного спілкування в Україні, визначення посад, які вимагають знання англійської мови, обов'язкове вивчення англійської мови в дошкільних навчальних закладах, а також сприяння використанню англійської мови в культурних сферах та на офіційних веб-сайтах.

Верховна Рада планує на одному з найближчих засідань розглянути у другому читанні законопроєкт, який надає англійській статус однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Документ визначає категорії посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою, а також забезпечуватиме вивчення англійської у закладах дошкільної освіти. Про це передає УНН з посиланням на порядок денний засідання ВР.

Деталі

Згідно з законопроєктом, пропонується офіційно закріпити статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Документ визначає категорії осіб, які повинні володіти англійською мовою, зокрема:

держслужбовці категорії "А";

держслужбовці категорій "Б" і "В", перелік яких буде встановлюватися Кабміном;

голови місцевих державних адміністрацій, а також їх заступники;

військовослужбовці офіцерського, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлюється урядом, поліцейські, а також працівники інших правоохоронних органів та працівники начальницького складу служби цивільного захисту (така вимога може не застосовуватися під час мобілізації, або воєнного стану);

прокурори;

прикордонники та митники;

керівники державних наукових установ;

керівники закладів вищої освіти.

Вимоги щодо відповідного рівня володіння англійською мовою вищезазначеними особами, а також перелік документів, що засвідчують рівень володіння англійською мовою, у тому числі сертифікатів міжнародного зразка будуть встановлюватися Кабміном.

Вимоги щодо рівня володіння англійською мовою розробляються з урахуванням шкали рекомендацій Ради Європи з мовної освіти.

Організацію проведення іспиту на визначення рівня володіння англійською мовою буде проводити Державна служба якості освіти України.

Якщо особи, які претендують на зайняття вищевказаних посад, не склали іспит на визначення рівня володіння англійською, то вони можуть повторно його скласти мовою необмежену кількість разів, але не більше одного разу на чотири місяці.

Також документ передбачає заохочення для осіб, які обіймають вказані посади. Так, якщо особа володіє англійською мовою на рівні не нижче В2, то їм встановлюватиметься надбавка у розмірі 10% посадового окладу.

Заклади дошкільної освіти повинні забезпечувати обов’язкове вивчення англійської мови дітям молодшого, середнього та старшого дошкільного віку. Також держава буде сприяти забезпеченню підготовки та підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників, які викладають англійську мову, а також сприяти створенню, запровадженню та поширенню інноваційних цифрових ресурсів для вивчення англійської мови.

Держава сприятиме також і застосуванню англійської мови у сфері культури.

Офіційні інтернет-представницта та офіційні веб-сайти закладів вищої освіти та наукових установ повинні будуть дублювати свою інформацію також англійською мовою.

"Англомовна версія офіційного інтернет-представництва (в тому числі офіційного веб-сайту) повинна містити актуальну і достатню за обсягом та змістом інформацію щодо змісту освітніх програм та їх кадрового забезпечення, основних положень стосовно організації освітньої, наукової та/або мистецької діяльності у відповідних закладах та установах",- йдеться в проєкті закону.

Такі ж норми і розповсюджуватимуться на інформаційні матеріали про культурно-мистецькі та видовищні заходи, інформацію про музейні предмети, музейні колекції та музейні зібрання, документи Національного архівного фонду, що демонструються в державних та комунальних музеях, архівних установах та на виставках.

"Музеї поряд з аудіовізуальною інформацією про музейні предмети, музейні колекції та музейні зібрання державною мовою забезпечують наявність аналогічної за змістом інформації англійською мовою", - зазначається в законопроєкті.

Також інформація англійською повинна розміщуватися у інформаційно-орієнтаційних вказівниках про туристичні ресурси України, а також в аеропортах, морських та річкових портах, у транспортних засобах, що здійснюють міжнародні перевезення, на залізничних вокзалах, автовокзалах інформація повинна дублюватися англійською.

Крім того, назва закладів охорони здоров’я повинні дублюватися англійською мовою.

Фінансування вивчення українцями англійської мови буде здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету.

Нагадаємо

Наприкінці червня минулого року президент України Володимир Зеленський запропонував новий статус для англійської в Україні - як мови міжнародного спілкування і подав відповідний законопроект. Серед іншого законопроектом передбачалося, що "іноземні фільми, мовою оригіналу яких є англійська мова, демонструються у кіновидовищних закладах мовою оригіналу із субтитрами державною мовою".

В середині листопада Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт про офіційне визнання англійської мови мовою міжнародного спілкування. В закопроєкті була норма, яка передбачала показ англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу з субтитруванням українською. Однак, нардепи цю норму виключили.