partnerstvo-zaradi-miru-chim-zaymayutsya-ukrayinski-viyskovi-uchasniki-programi

"Партнерство заради миру": чим займаються українські військові - учасники програми

 • 14371 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. Сприяння реформам, зменшення світовим загрозам безпеці, а також створення міцних відносин у сфері безпеки між країнами-партнерами та Північноатлантичним Альянсом є основною метою програми “Партнерство заради миру”, Рамковий документ про яку 8 лютого 1994 року підписала й Україна. Чим займаються українські військові - учасники програми розповів командувач об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, передає УНН із посиланням на Командування об'єднаних сил ЗС України.

Цитата

"На сьогодні в рамках цієї програми до складу Багатонаціональних сил “КФОР” в Косово, Республіка Сербія, входить національний контингент, який підпорядкований нашому Командуванню. Основними його завданнями є забезпечення безпечного та безперешкодного пересування військ “КФОР”, шляхом розчищення доріг від завалів і руйнувань із залученням важкої інженерної техніки, інженерна розвідка місцевості, фортифікаційне обладнання блок постів, демонтаж зруйнованих будівель і мостів, інженерні роботи по обладнанню злітно-посадочних смуг, а також розвідка, розмінування та знешкодження вибухонебезпечних предметів в інтересах сил “КФОР”, - повідомив командувач об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Деталі

Як зазначив командувач, лише протягом останнього року національний контингент виконав інженерну розвідку 42-х вертолітних майданчиків загальною площею 1625 м. кв., фортифікаційне обладнання, відновлення під’їзних шляхів на території військового аеропорту Приштина та будівництво бункерів навколо базового табору Ново Село, інженерне забезпечення по відновленню ділянки дороги на кордоні з Республікою Сербія та реконструкції мосту у населеному пункті Ліпосавичі.

"З 1 січня 2015 року, після завершення операції Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан, у цій країні під керівництвом НАТО було розгорнуто нову тренувально-дорадчу місію “Рішуча підтримка”, український національний персонал, якої також підпорядковується нашому Командуванню", – наголосив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США задоволені співпрацею з українськими військовими в Косово

За його словами, принциповою функцією місії є надання виключно дорадчо-методичної та консультативної допомоги, яка полягає у підготовці силових структур Афганістану до рівня, що дозволить Збройним Силам і поліції самостійно забезпечувати безпеку на території країни, а також сприянні у встановленні ефективного контролю над діяльністю Міністерств оборони і внутрішніх справ країни.

"На даний час у діяльності Місії НАТО “Рішуча підтримка” в Ісламській Республіці Афганістан беруть участь 10 військовослужбовців Збройних Сил України та 2 мінно-пошукових собаки. Насамперед це надання консультативно-дорадчої допомоги та координація діяльності МВС Афганістану з оперативними підрозділами та коаліційними силами, ведення інженерної розвідки та знешкодження вибухонебезпечних предметів у зоні відповідальності, а також надання консультативно-дорадчої допомоги військовослужбовцям Афганських національних сил безпеки та оборони з питань підготовки спеціалістів з розмінування та спеціалістів загальної інженерної справи", – додав командувач.

Додамо

У зв’язку із наслідками поширення вірусу Covid-19, у 2020 році, вперше в історії участі Збройних Сил України в операціях НАТО, ротацію національного персоналу у складі Місії НАТО “Рішуча підтримка” в Ісламській Республіці Афганістан здійснено із використанням вантажно-транспортного літака Іл-76МД Повітряних Сил Збройних Сил України.

Ще трохи історії

25 травня 1994 року Україна передала керівництву НАТО свій Презентаційний документ. У ньому було визначено політичні цілі участі держави в Програмі ПЗМ, заходи, які планується здійснити для досягнення цих цілей, а також сили і засоби, що виділяються Україною для участі в неї.

У 1995 році Україна призначила своїх перших офіцерів зв'язку до штаб-квартири НАТО у Брюсселі та Координаційного центру партнерства у бельгійському місті Монс.

Українські Національні Новини

Суспільство