pashynian-poiasnyv-vid-choho-zalezhyt-rishennia-virmenii-pro-vykhid-z-odkb

Пашинян пояснив, від чого залежить рішення Вірменії про вихід з ОДКБ

 • 26781 переглядiв

Єреван погрожує вийти з Організації Договору про колективну безпеку, якщо не отримає роз'яснень від ОДКБ щодо її "зони відповідальності" у Вірменії.

У Єревані допускають вихід з Організації Договору про колективну безпеку, якщо так і не отримають пояснення від ОДКБ щодо їхньої "зони відповідальності" у Вірменії. Про це заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, пише Armenpress, передає УНН.  

Деталі 

Пашинян нагадав, що Єреван фактично заморозив свою діяльність у ОДКБ. Тож наразі, Вірменія не бере участі у засіданнях структури, не має постійного представника в ОДКБ, не використовує свою квоту для призначення заступника генсека та не висловлює думки щодо документів, що циркулюють в ОДКБ.

Політичні рішення та позиції не слід плутати з юридичними процесами

- зауважив прем'єр-міністр.

Він наголосив, що у Вірменії до ОДКБ одна вимога - уточнити зону відповідальності структури у країні.

Усі проблеми виникли з того моменту, коли ми порушили питання про те, якою є зона відповідальності ОДКБ у Республіці Вірменія, і не отримали відповіді на це питання. Єреван просить, очікує і вимагає, щоб партнери в ОДКБ дали відповідь на одне запитання: яка зона відповідальності організації у Вірменії

- підкреслив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян

Пашинян зазначив, що якщо в ОДКБ зможуть дати відповідь, якою є сфера відповідальності організації щодо Вірменії, і це буде відповідати уявленням Єревана, то "питання буде вирішене".

Якщо ж ні, Вірменія вийде з ОДКБ. Коли – сказати не можу"

- підкреслив прем’єр Вірменії.

Доповнення

Пашинян пояснив, що до війни з Азербайджаном Вірменія вважала, що може розраховувати на підтримку у разі посягань на її суверенну територію і це є реальною "червоною лінією", але після подій останніх років розчарувалася "відсутністю реакції", передбаченої статутом ОДКБ.

Вірменія більше не може покладатись на рф у своїх військових потребах - Пашинян02.02.24, 12:04 • [views_0]

Згодом були нові конфлікти з  Азербайджаном у листопаді 2021, вересні 2022 року. Проте Єреван знову не отримав належної підтримки. 

Нагадаємо

За словами міністра закордонних справ Вірменії Арарата Мірзояна, Вірменія розглядає можливість подати заявку на членство в Європейському Союзі і прагне тісніших зв'язків із Заходом.