peredacha-energoatomu-v-upravlinnya-kmu-porushuye-nizku-mizhnarodnikh-zobovyazan-eksperti

Передача "Енергоатому" в управління КМУ порушує низку міжнародних зобов’язань - експерти

 • 13339 переглядiв

КИЇВ. 23 вересня. УНН. Указ Президента України Володимира Зеленського про невідкладне опрацювання питання щодо передачі Кабінету міністрів управління "Енергоатомом" порушує низку міжнародних зобов’язань. Про це заявили експерти "Ліги антитрасту", передає УНН.

Зазначимо, що такий указ Президент видав у ніч з 22 на 23 вересня. Експерти переконані, що таким чином Президент програмує конфлікт на рівні Конституційного суду, оскільки повноваження Зеленського значно вужчі, ніж виданий указ.

"Також здається, що Президент Зеленський знову калькує невдалий крок влади часів Порошенка", - йдеться у повідомленні.

Фахівці нагадали, що наміри передати "Енергоатом" в управління КМУ мав колишній уряд. Ініціатором проекту тоді виступало Мінекономіки. Проект розпорядження "Про передачу цілісного майнового комплексу НАЕК "Енергоатом" в управління Кабміну" було винесено на засідання уряду 12 січня 2018 року.

"Однак, проект розпорядження прожив недовго та був знятий з порядку денного віце-прем‘єром Володимиром Кістіоном. Тоді ініціатива була офіційно розкритикована Міністерством енергетики та секретаріатом Кабміну. Серед іншого зверталась увага на відсутність в уряді фахівців з ядерної енергетики та достатніх законодавчих повноважень, що перешкоджатиме ефективному управлінню "Енергоатомом", - нагадують експерти.

Окремі фахівці за часів Порошенка зазначали, що таке рішення порушить міжнародні зобов'язання по Гарантійній угоді між Україною та ЄБРР, Україною і Євроатомом у частині кредитування Комплексної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС. Та бачили у цьому прагнення окремих посадовців взяти під контроль формування наглядової ради "Енергоатому", нагадують у "Лізі антитрасту".

Фахівці наголошують, що указ Президента Зеленського не містить будь-якого обґрунтування для передачі "Енергоатому" під управління уряду.

"Як і будь-яких спростувань вже відомої критики та негативних ризиків, про які мало б доповідатись Президенту перед підписанням указу", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в указі Президента йдеться також про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС, яку експерти оцінюють як безглузду витрату десятків мільярдів гривень платників податків. У 2017 році цей проект оцінювався щонайменше у 70 млрд грн, проте Україні він непотрібен - у країні і так профіцит електроенергії.

Українські Національні Новини

Політика