peredviborcha-obitsyanka-zniziti-tarifi-eksperti-rozpovili-chi-mozhlivo-tse

Передвиборча обіцянка знизити тарифи: експерти розповіли, чи можливо це

 • 23263 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Для жителів міст з антирейтингу з найвищими тарифами гостро стоїть питання про те, чи виростуть ціни на ЖКГ після місцевих виборів-2020. Фактор обіцянки низьких тарифів використовують майже всі діючі мери напередодні місцевих виборів, але експерти розповіли УНН, чи варто цьому вірити і яким чином місцева влада може впливати на тарифне ціноутворення.

Так, політичний експерт Сергій Биков вважає, що відповідальність за високі тарифи в ряді великих міст повністю лежить на місцевій владі, адже саме вона безпосередньо погоджує тарифну сітку на місцях.

"Місцеві мери встановлюють насправді тарифи, грунтуючись на те, які їм пропозиції передають комунальні підприємства та обслуговуючі компанії. І вже після цього місцева влада безпосередньо встановлює тарифи для населення. Тому що уряд встановлює єдиний тариф, а в різних містах ці тарифи відрізняються саме через те, як працює місцева влада і як вона узгоджує тарифи, які їм запропонували керуючі компанії", - пояснив Биков.

За його словами, містам з високими тарифами не варто очікувати їх зниження, тому що якби на те була політична воля місцевої влади, ціни на ЖКГ вже давно були б знижені.

"Наприклад, Чернігів по тарифам один з "лідерів". У нас уже адже до фіналу приходить реформа децентралізації. У мера були всі можливості знизити до цього. Якщо він цього не зробив - природно, що ні про яке зниження тарифів в майбутньому і мови бути не може", - впевнений Биков.

У свою чергу політолог і політичний консультант Микола Давидюк вважає, що високі тарифи - це найпростіший спосіб для місцевої влади наповнити бюджет за рахунок платників податків і пенсіонерів.

"Місцева влада завжди шукає найпростіший спосіб наповнити державний бюджет за рахунок платників податків і найбідніших верст населення - пенсіонерів. Тому напередодні виборів обіцянки знизити тарифи будуть використовувати всі. Але це буде примітивний і дикий популізм, головна мета якого - дешевий голос в їх підтримку", - запевняє він.

Раніше УНН писав, що за станом на 2019 рік у Чернігові були одні з найвищих тарифів на теплопостачання в Україні, хоча в 2015 році тоді ще кандидат, а тепер - вже діючий мер Владислав Атрошенко в передвиборчій програмі обіцяв, що знизить високу ціну за тепло в будинках городян удвічі. Зараз же місто входить в четвірку обласних центрів з найвищими тарифами, вище - тільки в Тернополі, Білій Церкві та Полтаві.

Українські Національні Новини

Політика