peregovori-schodo-yadernoyi-programi-iranu-zayshli-v-glukhiy-kut-ochilnik-yevropeyskoyi-diplomatiyi

Переговори щодо ядерної програми Ірану зайшли в глухий кут - очільник європейської дипломатії

 • 150962 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. Переговори про повернення Ірану та США до ядерної угоди, що обмежує ядерну програму Тегерана в обмін на відміну санкцій, зайшли в глухий кут, заявив у середу AFP глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель, передає УНН.

Цитата

«Я боюся, що через політичну ситуацію в США і багато напрямків, які не є остаточними, тепер ми залишимося в свого роду патовій ситуації», — сказав Боррель.

Деталі

Протягом останніх півтора року Боррель координував зусилля, намагаючись відродити іранську ядерну угоду 2015 року.

Минулого місяця Боррель представив текст, який він назвав на той час «остаточним» і який, як він сказав AFP у середу, був «найкращою точкою рівноваги між позиціями всіх».

Але Іран дотримується вимог, щоб МАГАТЕ поставило крапку в розслідуванні, розпочатому після того, як агентство виявило сліди ядерних матеріалів на трьох незаявлених об'єктах.

Боррель вказав, що за останні кілька місяців «пропозиції збігалися, але, на жаль, після літа останні пропозиції не сходяться – вони розходяться».

Він додав: «Останні пропозиції від іранців не допомогли, тому що ми були майже на місці, потім прийшли нові пропозиції, і політична ситуація не є найбільш сприятливою. На жаль, я не чекаю будь-якого прориву надалі».

Боррель сказав AFP, що він не може запропонувати нічого іншого, щоб вийти з глухого кута: "Зі свого боку, мені більше нема чого запропонувати".

Додамо

Європейські сторони ядерної угоди, Велика Британія, Франція та Німеччина, минулого тижня заявили, що мають «серйозні сумніви» щодо щирості намірів Ірану відновити договір.

Іран назвав спільну декларацію «неконструктивною» та «сумною».

Українські Національні Новини

Новини Світу