peregovori-schodo-yadernoyi-ugodi-z-iranom-vidnovlyatsya-u-vidni-v-ponedilok

Переговори щодо ядерної угоди з Іраном відновляться у Відні в понеділок

 • 17733 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Європейський союз заявив у четвер, що учасники переговорів з Ірану та п'яти світових держав, які намагаються відновити розірвану ядерну угоду 2015 року, відновлять переговори у Відні наступного тижня. Про це пише УНН з посиланням на The Associated Press.

Деталі

Переговори було перервано майже тиждень тому після раунду, відзначеного напругою через нові вимоги Тегерана.

Переговори очолює дипломат від ЄС Енріке Мора.

ЄС заявив, що учасники із Великої Британії, Франції, Німеччини, Китаю, Росії та Ірану відновлять свої зусилля у понеділок. Вони були перервані, щоб дозволити головному переговорнику Ірану повернутись додому для консультацій.

Після перерви в переговорах минулого тижня дипломати з трьох європейських країн заявили, що переговорники у Відні "швидко добігають кінця". Вони висловили розчарування новими вимогами Тегерана останніми тижнями, але вказали на "деякий технічний прогрес" досі.

Доповнення

Сполучені Штати опосередковано брали участь у переговорах, оскільки вийшли з угоди в 2018 році за тодішнього президента Дональда Трампа. Президент Джо Байден дав зрозуміти, що хоче приєднатися до угоди.

Угода мала приборкати ядерну програму Ірану в обмін на ослаблення економічних санкцій.

Після рішення США вийти з угоди і відновити санкції проти Ірану, Тегеран знову активізував свою ядерну програму, збагачуючи уран набагато вище за порогові значення, дозволені угодою.

Іран також заборонив спостерігачам з агентства ООН з нагляду за атомною енергією отримувати доступ до його ядерних об'єктів, що викликало нові побоювання.

Українські Національні Новини

Новини Світу