peregovori-schodo-zernovoyi-ugodi-prodovzhuyutsya-pislya-propozitsiyi-rf-oon

Переговори щодо зернової угоди продовжуються після пропозиції рф - ООН

 • 745077 переглядiв

КИЇВ. 14 березня. УНН. Консультації щодо продовження життєво важливої угоди щодо експорту зерна з України продовжуються, заявила ООН у вівторок після того, як пропозиція росії про продовження всього на 60 днів поставила під сумнів долю угоди, повідомляє AFP, пише УНН.

Цитата

«ООН зробить усе можливе, щоб зберегти цілісність угоди та забезпечити її продовжуваність», - заявив журналістам представник гуманітарної агенції ООН OCHA Єнс Лаєрке.

«Консультації… з усіма сторонами та на різних рівнях продовжуються», - зазначив він.

Деталі

Його коментарі пролунали після одноденної зустрічі у Женеві між вищими посадовими особами рф та ООН, яка завершилася у москві заявою про те, що вона не заперечуватиме проти продовження так званої Чорноморської зернової ініціативи, як побоювалися.

Але москва погодилася на продовження угоди, термін дії якої спливає у суботу, 18 березня, лише на половину 120-денного періоду, про який домовлялися спочатку.

Україна заявила, що це суперечить початковій угоді.

Тим часом Лаєрке наголосив на важливості продовження угоди.

"Це хороша угода... Вона дуже добре впливає на світові ціни на продукти харчування, знижуючи їх, дозволяючи поставки продуктів на ринок і доставку їх у потрібні місця", - сказав він.

«Отже, це приз, на який ми звертаємо увагу, і консультації продовжуються з огляду на це», - зауважив представник ООН.

Видання при цьому зазначає, що, відповідаючи на запитання про пропозицію про которший термін продовження, прессекретар кремля дмитро пєсков заявив журналістам, що «друга частина угоди, яка стосується нас, досі не виконана». Також кремль заявив, що продовження зернової угоди - це "жест доброї волі".

Залишалося незрозумілим, до чого приведуть консультації, що тривають, відзначає видання.

На запитання, чи може він сказати, що станеться 18 березня, Лаєрке відповів: "Я не можу".

«Побачимо, що буде у суботу, у суботу», - зазначив представник ООН.

Раніше

14 березня у розмові з державним російським інформаційним агентством заступник міністра закордонних справ росії олександр грушко повідомив, що угоду про Чорноморський зерновий коридор нібито продовжено: "Дійсно, угоду продовжено, умовлено, що її продовжено на 60 днів".

Українські Національні Новини

Політика