peregovori-turechchini-zi-shvetsiyeyu-ta-finlyandiyeyu-schodo-nato-malo-scho-dali-reuters

Переговори Туреччини зі Швецією та Фінляндією щодо НАТО мало що дали - Reuters

 • 95029 переглядiв

КИЇВ. 27 травня. УНН. Переговори між турецькими офіційними особами та делегаціями зі Швеції та Фінляндії цього тижня в Туреччині мало просунулися у подоланні заперечень Анкари проти вступу країн Північної Європи до НАТО, і поки що неясно, коли відбудуться подальші обговорення, з посиланням на два джерела повідомляє Reuters, пише УНН.

Цитата

"Це непростий процес. Вони мають зробити конкретні кроки, які будуть важкими. Подальші переговори продовжуватимуться. Але дата не здається дуже близькою", - заявив у п'ятницю агентству високопоставлений турецький чиновник.

Деталі

Інша людина, знайома із ситуацією, сказала, що переговори в середу не дали явного прогресу і закінчилися без вказівки на терміни їх продовження, що підвищує ймовірність того, що Туреччина все ще може виступати проти заявок на членство, коли НАТО проведе саміт 29-30 червня в Мадриді.

Друге джерело додало, що п'ятигодинні обговорення були "сердечними" і включали окремі зустрічі між турецькими офіційними особами та їхніми колегами з двох країн Північної Європи, за якими відбулися тристоронні переговори за участю усіх сторін.

Третє джерело повідомило, що турецькі офіційні особи применшують перспективи досягнення угоди до саміту у Мадриді.

Контекст

Минулого тижня Фінляндія та Швеція офіційно подали заявку на вступ до НАТО, щоб підвищити свою безпеку на тлі російського вторгнення в Україну.

Усі 30 членів НАТО мають схвалити плани розширення. Але Туреччина виступила проти, заявивши, що країни Північної Європи переховують людей, пов'язаних із так званими терористичними групами, і тому, що вони припинили експорт зброї до Анкари.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у п'ятницю, що його країна очікує, що Швеція і Фінляндія вдадуться до конкретних дій і припинять таку підтримку, перш ніж Анкара зніме свої заперечення.

Українські Національні Новини

Новини Світу