pershiy-virok-eksnardepu-shepelyevu-skilki-zagrozhuye-za-vtechu

Перший вирок екснардепу Шепелєву: скільки загрожує за втечу

 • 23801 переглядiв

КИЇВ. 17 жовтня. УНН. Екснардеп Олександр Шепелєв, який тривалий час переховувався від правосуддя в Угорщині і Росії, незабаром може отримати свій перший вирок, повідомляє УНН.

На даний момент відразу в декількох судах столиці слухаються справи за обвинуваченням Шепелэва в тяжких злочинах, серед яких організація вбивств і замахів, а також розкрадання грошей з "Родовід банку".

Але найбільш активно рухається справа по звинуваченню Шепелэва у втечі, вчиненій ним в 2014 році через "лікарняну схему".

Кримінальну справу № 42014100000000771 розглядає Деснянський районний суд. Шепелєву, серед іншого, інкримінують ч.2 статті 393 Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.

Однак, головне питання: чи понесе Шепелєв реальне покарання за втечу.

Раніше в коментарі УНН колишній керівник Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький висловив упевненість в тому, що Шепелєву винесуть обвинувальний вирок. Однак уточнив, що реального покарання Шепелєв може уникнути через "закон Савченко".

Відповідно до "закону Савченко", один день попереднього ув'язнення зараховується за два дні позбавлення волі при обчисленні судом покарання.

Це означає, що при визначенні реального покарання Шепелєву буде враховуватися термін, проведений ним в ув'язненні. Станом на жовтень, Шепелєв під вартою перебуває вже 1 рік і 8 місяців. За формулою Савченко, це 3 роки і 6 місяців позбавлення волі.

Припустимо, якби завтра суд виніс обвинувальний вирок щодо Шепелєва та при цьому визначив йому максимальне покарання за статтею у вигляді 8 років позбавлення волі, то за формулою Савченко, відбувати покарання Шепелєву довелося б ще 4 роки і 4 місяці.

Якщо ж міра покарання буде меншою, то і термін позбавлення волі відповідно буде меншим. Наприклад, якщо суд визначить Шепелєву покарання у вигляді позбавлення волі на 3,5 року, то воно буде вважатися вже відбутим.

І тоді екскерівник Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький виявиться правим у своїх прогнозах.

Як раніше повідомляв УНН, під слідством зараз і медексперт Давид Валіахметов, який на замовлення захисту Шепелєва видав неправдивий висновок про хвороби обвинуваченого, які нібито несумісні з його перебуванням в СІЗО. Цей висновок надалі був використаний захисниками Шепелєва для спроби зміни йому запобіжного заходу.

Довідка. Олександр Шепелєв - народний депутат 5 і 6 скликань Верховної Ради.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП