peta-vymahaie-zaboronyty-znamenyti-zmahannia-na-sobachykh-upriazhkakh-iditarod-cherez-zahybel-sobak-pid-chas-honky

PETA вимагає заборонити знамениті змагання на собачих упряжках Iditarod через загибель собак під час гонки

 • 23006 переглядiв

PETA закликає заборонити гонку Iditarod, посилаючись на шкоду для тварин, в той час як організатори захищають захід як такий, що зберігає якості породи їздових собак.

Організація із захисту прав тварин PETA поновила заклики заборонити знамениті перегони через усю Аляску на собачих упряжках Iditarod через смерть двох собак. Про це УНН пише з посиланням на Associated Press.

Деталі

Перегони Iditarod – найстаріша та найдовша гонка на собачих упряжках у світі. Кількість собак в упряжці досягає 16. Під час змагань учасники долають відстань у 1609 км між містами Анкорідж та Ном в умовах мінусових температур. Для подолання траси відводиться кілька днів.

Сурові умови гонки давно викликали протести з боку організацій за права тварин, але останні п'ять років обходилася без інцидентів. Проте цього року, пед час березневих перегонів, дві собаки загинули під час денних перегонів, ще п'ять загинуло під час тренувань. Причини смерті собак ще встановлюються, висновки мають бути зроблені після отримання результатів розтинів.

Однак ці прикрі інциденти викликали нові суперечки навколо заходу і спонукали до закликів про його скасування з боку організацій із захисту прав тварин.

Старший віце-президент PETA Колін О'Брайен розкритикувала захід, підкресливши, що він завдає серйозної шкоди собакам, які беруть у ньому участь.

Кількість смертей серед собак, які змушені бігти, поки їхні тіла не зламаються, продовжує зростати

- сказала О'Брайен.

Вона засудила гонку, назвавши її "огидною" за те, що він ставить людську славу вище за благополуччя собак, і закликала припинити змагання.

Генеральний директор Iditarod Роб Урбах заперечує заяву PETA, відзначивши, що організатори Iditarod просувають відповідальне відношення до здоров'я, харчування, тренування та розведення собак.

Учасники гонки та корінні мешканці Аляски говорять, що змагання мають допомогти зберегти породні якості собак, які в останні часи майже не використовуються, оскільки їм на зміну прийшли снігоходи. Корінні жителі Аляски довгий час залежали від їздових собак для перевезення своїх припасів, оскільки вони сезонно мігрували туди, де були ресурси, для риболовлі або полювання.

Анастасія Рябоконь

УНН Lite