pfizer-biontech-potriyna-vaktsinatsiya-efektivno-neytralizuye-shtam-omikron

Pfizer/BioNTech: потрійна вакцинація ефективно нейтралізує штам "омікрон"

 • 24564 переглядiв

КИЇВ. 8 грудня. УНН. Компанії Pfizer/BioNTech опублікували в середу, 8 грудня, пресреліз, у якому з посиланням на попередні лабораторні дослідження оголошено, що три дози їхньої вакцини (дві + "бустерна") успішно нейтралізують новий штам COVID-19 "омікрон", інформує УНН.

Деталі

За даними дослідження Pfizer/BioNTech, їхня вакцина приблизно така ж ефективна проти "омікрону", як і проти інших штамів коронавірусу.

При цьому у документі сказано, що двох доз вакцини Pfizer/BioNTech може бути недостатньо для захисту від інфікування штамом "омікрон". Дві дози вакцини призвели до значного зниження нейтралізуючих антитіл, але третя доза посилила ці антитіла у 25 разів.

У заяві наголошується, що, незважаючи на достатню ефективність наявних вакцин, компанії продовжать розробку спеціальної вакцини проти штаму "омікрон". Імовірно, ця нова вакцина буде доступна з березня 2022 року.

Pifzer/BioNTech – перші виробники вакцини проти COVID-19, які опублікували офіційну оновлену інформацію щодо ефективності вакцини проти "омікрон"-штаму.

"Забезпечення повної вакцинації якомога більшої кількості людей за допомогою перших двох серій доз та ревакцинації залишається найкращим способом запобігання поширенню COVID-19", - сказав у заяві голова Pfizer Альберт Бурла.

В дослідженні зазначається, що переважна більшість поверхневих структур на шипуватому білку "омікрон", націлених на Т-клітини, які зазвичай з'являються після вакцинації, не схильні до мутацій "омікрон". Т-клітини, поряд з антитілами, є другим стовпом імунної відповіді і, як вважають, запобігають тяжким захворюванням, нападаючи на інфіковані клітини людини.

Наразі немає даних про те, як вакцини від Moderna, Johnson & Johnson та інших виробників протистоять новому варіанту, але очікується, що вони опублікують свої власні дані протягом кількох тижнів.

Додамо

Варіант "омікрон", вперше виявлений на півдні Африки минулого місяця, спричинив глобальну тривогу у зв'язку з новим сплеском інфекцій. Про випадки захворювання вже повідомлялося з Японії у США та по всій Європі.

Всесвітня організація охорони здоров'я класифікувала "омікрон" 26 листопада як "варіант, що викликає занепокоєння", але заявила, що немає жодних доказів, що підтверджують необхідність нових вакцин, спеціально розроблених для боротьби з цим варіантом і його мутаціями.

Українські Національні Новини

Новини Світу