pid-viglyadom-komisiyi-z-otsinki-inozemnikh-investitsiy-parlamentu-pidsovuyut-koruptsiynogo-monstra-antireyderskiy-soyuz

Під виглядом комісії з оцінки іноземних інвестицій парламенту підсовують корупційного монстра - Антирейдерський союз

 • 8076 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. Створення нового органу, який буде погоджувати інвестиції і отримає повноваження їх блокувати, несе ризики для бізнес-клімату та інвестиційної активності в Україні, а також створює колосальні корупційні ризики. Про це заявив глава Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько, пише УНН.

Так він прокоментував законодавчу ініціативу, яка прийнята на засіданні уряду і буде передана на розгляд парламенту.

Уряд пропонує законодавчо створити Міжвідомчу комісію з питань оцінки впливу іноземних інвестицій. До її повноважень віднесуть узгодження покупки значних часток у компаніях, що належать до сфери стратегічних інтересів України.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що перевірка іноземних інвестицій - світова практика, застосовувана в більшості країн-членів ЄС, а також в США.

"Будь-яка хороша зарубіжна ідея в українських реаліях народжує монстрів, і цей випадок - не виняток", - застерігає Андрій Семидідько.

"Поява такої комісії - це побори і" на вході ", і" на виході ", якщо висловитися полуцензурно, автори ідеї про горезвісні SI (Strategic Investments) хочуть, щоб всі іноземці робили" SI на вході ". Депутати, у багатьох з яких є свій бізнес, можуть просто уявити собі кілька звичайних ситуацій. Перша - ви хочете "вийти" з бізнесу - на пенсію пора, влада щемить, партнери дістали, нові проекти на горизонті і тисяча інших життєвих причин. Знаходьте хорошого закордонного покупця, який готовий заплатити адекватні гроші за ваш бізнес або його частину. І ось з'являється комісія, яка починає придумувати, чому вам не можна продати свій бізнес або його частину іноземного інвестора або партнера. Вартість вашого бізнесу прагне до нуля, оскільки він неліквідний. Інша ситуація - ви вирішили розвивати бізнес і знайшли інвестора. Але урядова комісія на якихось підставах вважає, що ваш закордонний партнер "обличчям не вийшов". Доводьте або "купуйте" пропуск. А якщо врахувати, що основний інвестор України - це безіменні кіпрські офшори, то про інвестиції можна взагалі забути ", - аналізує наслідки прийняття законопроекту Андрій Семидідько.

Як приклад він навів приклад компанії "Мотор Січ", продаж якої китайським інвесторам Україна заблокувала, посилаючись на стратегічний статус компанії і її важливу роль в українській оборонці: "Назвали стратегічним, назвали оборонним - і все! Угода заблокована! Хоча завод з 2015 року офіційно виключений урядовою постановою з переліку стратегічних підприємств, а протягом кількох років взагалі не виконує замовлень для оборонки! Ніхто з чиновників не повинен ні пояснювати, ні доводити - будь-яка їх бредні стає підставою для блокування будь-якої угоди. Хочеться вірити, що депутатам вистачить навіть не розсудливості, а просто інстинкту самозбереження, щоб не дати такий важіль тиску на бізнес, на себе. Шановні бізнесмени, телефонуйте своїм лобістам, депутатам і забороніть їм за це голосувати! " - пожартував Семидідько під час бесіди.

Експерт додав, що "стратегічними" законопроект визначає занадто багато галузей - 38, серед яких цілком цивільні сфери діяльності - на кшталт видобутку копалин.

"Може, в Європі або США, де багатовікові традиції демократії і існує політична відповідальність, моніторинг і блокування небажаних інвестицій - хороша ідея. Але в Україні - точно ні! Без відома й схвалення урядовців неможливо буде продати собачу будку, якщо комусь спаде на думку назвати її стратегічно важливою! Розвиток будь-якого бізнесу або будь-яку інвестицію можна заблокувати на нескінченне час, просто формально вивчаючи "його стратегічну важливість", і чекати "занос", щоб питання скоріше зважився ", - попереджає Семидідько про ризики появи нового регуляторного монстра.

Законопроект офіційно розроблявся в Мінекономіки - його очолює колишній топ-менеджер побіжного власника агрохолдингу Ukrlandferming Олега Бахматюка Ігор Петрашко, а Світлана Панаіотіді, екс-уповноважений АМКУ і креатура Бориса Ложкіна, займалася розробку законопроекту в Мінекономіки. Ложкін ще за часів президентства Порошенко планував створити щось схоже на нову структуру - Національний інвестиційний рада.

"Якщо навколо законопроекту" заспівали "такі люди - можна тільки уявити, який жах чекає кожного інвестора і бізнесмена", - говорить Андрій Семидідько.

"Комусь дуже хочеться" квитками "весь бізнес, який хоче зайти в країну, - йдіть на уклін в монопольний інвестиційний" SI на вході "у вигляді комісії за погодженням інвестицій. Дорогі депутати, душите цю лобістську гидоту, поки вона не придушила вас ", - підсумував глава Антирейдерського союзу.

Українські Національні Новини

Економіка