pidozra-dlya-gitlera-u-kiyevi-zatrimali-poslidovnikiv-sumnozvisnogo-avstraliyskogo-terorista

Підозра для "Гітлера": у Києві затримали послідовників сумнозвісного австралійського терориста

 • 18765 переглядiв

КИЇВ. 6 січня. УНН. Служба безпеки України викрила і припинила у Києві діяльність терористичної групи, учасники якої були послідовниками австралійського терориста Брентона Тарранта. Лідеру угрупування на прізвисько "Гітлер" повідомлено про підозру. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу СБУ.

"СБУ припинила у Києві діяльність неонацистської терористичної групи, послідовників австралійського терориста Брентона Тарранта", - йдеться у повідомленні.

Встановлено, що лідером угруповання є зловмисник на прізвисько "Гітлер". Він через електронні засоби зв’язку та месенджери організував конспіративну мережу з масового розповсюдження матеріалів, зокрема "маніфесту" Брентона Тарранта із закликами та інструкціями щодо вчинення терактів на расовому і релігійному ґрунті. "Маніфест" також був спеціально перекладений українською і російською мовами та поширювався у вигляді друкованого видання.

"За результатами проведення комплексу слідчих дій, у тому числі відповідних експертиз та обшуків, правоохоронці отримали докази причетності "Гітлера" до злочинної діяльності. Також вилучено друковані видання "маніфесту", засоби зв’язку та оргтехніку, із використанням якої поширювали терористичні матеріали, а також неонацистську символіку. Наразі лідеру угруповання повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 27 (види співучасників) та ч. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту) ККУ. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу", - додали у СБУ.

Також раніше встановлено, що активну участь у діяльності цієї групи брали декілька осіб з неонацистського середовища, одним з ватажків яких був громадянин РФ, затриманий влітку 2020 року Службою безпеки України у Києві. Іноземцю оголошено підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 258-2, ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) ККУ.

Нагадаємо, СБУ у листопаді 2020 року запобігла постачанню екстремістської літератури, яка друкувалася у підпільних друкарнях на Київщині, до однієї з сусідніх держав.

Довідка УННБрентон Таррант (1990) - австралійський терорист і масовий вбивця, який відкрив 15 березня 2019 року стрілянину у мечетях Крайстчерча, у результаті якої було вбито 51 і поранено 40 мусульман.

Як повідомляв УНН раніше, співробітники СБУ викрили та припинили діяльність неонацистського радикального осередку, який очолював громадянин РФ.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП