pidozryuvanogo-u-pidpali-parlamentu-par-zvinuvatili-u-terorizmi

Підозрюваного у підпалі парламенту ПАР звинуватили у тероризмі

 • 12601 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Південноафриканський суд звинуватив у тероризмі чоловіка, підозрюваного в організації пожежі, яка знищила парламент Південної Африки, пише УНН з посиланням на AFP.

Деталі

49-річного Занділа Крістмаса Мафе було заарештовано біля будівлі парламенту, в якому 2 січня спалахнула пожежа. Через три дні після цього чоловік постав перед судом.

Спочатку йому було висунуто обвинувачення у зломі будівлі парламенту, підпалі та намірі вкрасти майно, зокрема ноутбуки, посуд та документи. У вівторок було додано нове звинувачення у тероризмі.

Згідно з ним, "обвинувачуваний винен у порушенні положень... про захист конституційної демократії від терористичної та пов'язаної з нею діяльності", йдеться у судовому документі, на який посилається AFP.

Представник звинувачення Ерік Нтабазаліла заявив журналістам під час перерви в суді, що "ми додали шосте звинувачення… обвинувачений підірвав пристрій у будівлі парламенту".

Адвокат захисту Далі Мпофу заявив, що Мафе "взяли на психіатричне спостереження 3 січня" та поставили діагноз "параноїдальна шизофренія".

Мпофу, один із найвідоміших юристів Південної Африки, який захищав деяких високопосадовців, у тому числі колишнього президента Джейкоба Зуму, домагається звільнення Мафе під заставу.

Водночас після арешту в Південній Африці вирують дебати про те, чи Мафе, якого місцеві ЗМІ називають бездомним, несе відповідальність за підпал будівлі.

Біля суду зібралися протестувальники з вимогою звільнити підсудного, якого вони називають "цапом відбувайлом".

Контекст

Пожежа спалахнула на дільниці парламенту в центрі Кейптауна рано-вранці в неділю 2 січня і знищила весь комплекс. Вогонь знищив головну палату будівлі Національної асамблеї, де розташований парламент ПАР, і пошкодив інші будинки у цьому районі, зокрема стару будівлю парламенту, яку було збудовано у британську колоніальну епоху наприкінці 1800-х років.

Загасити полум'я пожежникам вдалося лише за 4 дні.

Українські Національні Новини

Новини Світу