pidtrimka-derzhavi-z-eksportom-likiv-dopomogla-b-z-virobnitstvom-medpreparativ-vikonavchiy-direktor-farmak-volodimir-kostyuk

У Стратегії експорту України фармацевтика повинна бути включена в перелік перспективних секторів економіки - виконавчий директор "Фармак" Володимир Костюк

 • 20023 переглядiв

КИЇВ. 25 лютого. УНН. У Стратегії експорту України фармацевтична продукція не включена до переліку перспективних секторів економіки для розвитку експорту, хоча допомогу держави з розвитку експорту лікарських засобів могла б внести значний вклад в розвиток вітчизняного виробництва та наукомісткої промисловості в цілому. Про це в інтерв’ю виданню “Рейтинг” розповів виконавчий директор ПАТ “Фармак” Володимир Костюк.

"Наприклад, в 2019 році експорт продукції "Фармак" в 28 країн світу склав 22,6% від загального обсягу продажів компанії. У національних виробників лікарських засобів - значний потенціал. Компанії готові інвестувати в розвиток. Над розробками нових препаратів працюють провідні вчені", - зазначив Володимир Костюк.

На його думку, при загальній підтримці та уваги держави до певних аспектів регулювання галузі, потенціал фармацевтичної галузі може істотно вирости.

"Українська фармацевтична галузь в основному спрямована на розробку і виробництво генериків. При цьому досить гостро стоїть питання переходу до світової практики, що використовується в ЄС і США, - "принципу Болар". Його впровадження дозволить українським виробникам починати розробку і реєстрацію генериків до закінчення терміну дії патенту на оригінальний препарат і випускати відповідний продукт на ринок відразу після закінчення терміну патентного захисту. Реалізація зазначеної практики однозначно буде стимулювати розвиток вітчизняного виробництва. Зараз у Верховній Раді знаходяться на розгляді відповідні законопроекти ", - розповів в інтерв'ю Володимир Костюк.

За його словами, є надія, що після доопрацювання до другого читання зазначені законопроекти, в яких так потребує фармринок, парламент прийме.

Як раніше повідомлялося, ПАТ "Фармак" 2019 році інвестувало в розвиток виробництва близько 900 млн грн, в 2020 році планує вкласти 1,2 млрд грн. У 2019 "Фармак" розширив протизастудний, алергологічний, неврологічний, гастроентерологічний продуктові портфелі і веде роботу над складними препаратами, які планує вивести на ринок через 10-15 років. Основними напрямками залишаються протизастудні, ендокринологічні, гастроентерологічні, кардіологічні, неврологічні портфелі.

Українські Національні Новини

Економіка