pidtrimku-malomu-biznesu-mozhe-nadati-ne-tak-derzhava-yak-velikiy-natsionalniy-biznes-ekspert

Підтримку малому бізнесу може надати не так держава, як великий національний бізнес - експерт

 • 20526 переглядiв

КИЇВ. 22 травня. УНН. Підтримку малому бізнесу може надати зараз не так держава, як великий національний бізнес. Саме ті відомі українські компанії, які вже показали себе найбільш ефективними і результативними в допомозі державі на фронті боротьби з епідемією. Про це заявив економіст, міжнародний експерт Ігор Гарбарук в своєму блозі на УНН.

Будучи завзятим прихильником впровадження політики економічного націоналізму, Гарбарук зазначає, що влада нарешті почула аргументи на користь підтримки національного інвестора.

"Коли з вуст Президента я чую, що найближчим часом у Верховній Раді буде зареєстровано проекти законів, спрямовані на поліпшення інвестиційного клімату, перш за все вони будуть ухвалені в інтересах наших українських інвесторів, саме інтереси національного бізнесу є пріоритетом сьогоднішньої влади, я розумію, що це той момент і своєрідна "точка відліку", коли у країни з'являється шанс", - говорить експерт.

За його прогнозами, від 20 до 40 відсотків бізнесів (залежно від сектора економіки) під час карантину встали перед питанням закриття. Програма уряду зі створення 500 тисяч робочих місць - поки слабка втіха для тих, хто від безвиході готовий йти працювати за зарплату в 200 доларів, вказує Гарбарук.

Куди більше їм може запропонувати не держава, а великий бізнес.

"Унікальність малого підприємництва в тому, що цей формат ведення бізнесу дозволяє швидко перебудувати внутрішні бізнес-процедури та переорієнтуватися у своїй професійній діяльності. І якщо, наприклад, профільний до карантину ринок збуту товарів і послуг став для них закритий - вони можуть переорієнтуватися на надання послуг або товарів, на умовах аутсорсингу, для великих компаній. А ті, своєю чергою, можуть і повинні пріоритетно підтримати малого національного підприємця і проводити закупівлю сировини, комплектуючих, послуг і всього, що тільки можливо, саме у нього", - пояснює економіст.

Головна вимога великого бізнесу - прозорі і "білі" партнери. Відповідно, складна ситуація, яка виникла, може стати тією відправною точкою і необхідністю для всіх бізнесменів задуматися над тим, що працювати чесно і прозоро - це перш за все безпечно і вигідно, вказує експерт.

"А держава в цій ситуації має подумати і вирішити, як забезпечити максимальне сприяння для компаній і підприємців, які хочуть працювати і заробляти. А також чесно платити податки. Але!, посильні податки, які будуть стимулювати кожного підприємця, а не гнобити його і примушувати думати про схеми оптимізації", - резюмує Гарбарук.

Нагадаємо, один з найбільших агрохолдингів країни МХП (виробник курятини "Наша Ряба"), щоб підтримати своїх українських партнерів - завантажував їх замовленнями на карантині. Зокрема, текстильне виробництво, яке зазвичай займалося пошиттям спецодягу - на замовлення МХП почало пошив тришарових масок.

Також нагадаємо, на боротьбу з коронавірусом МХП виділив країні 84 млн грн.

Українські Національні Новини

Економіка