pilotni-proekti-transformatsiyi-vugilnikh-monomist-za-yakimi-kriteriyami-obiratimut-shakhti

Пілотні проекти трансформації вугільних мономіст: за якими критеріями обиратимуть шахти

 • 14446 переглядiв

КИЇВ. 13 жовтня. УНН. Міністерство енергетики разом із урядом Німеччини та міжнародними партнерами планують реалізувати пілотні проекти трансформації вугільних мономіст, повідомляє УНН з посиланням на пресслужбу відомства.

Два пілотні проекти, що виконуватимуться передусім, включатимуть у себе трансформацію двох вугільних мономіст - на заході і на сході України. Відбору учасників проекту передуватиме глибинний аналіз економічних, екологічних та соціально-політичних чинників, розповіли в Міненерго.

Сам відбір відбуватиметься за такими критеріями:

  • Економічні наслідки
  • Соціальні наслідки
  • Наслідки для навколишнього середовища
  • Місцева політична ситуація
  • Можливості для формування кластерів (технологічних, туристичних)
  • Стан шахти

"Оцінка дозволить на етапі підготовки пілотних проектів передбачити потенційні проблеми та передбачити заходи для їх мінімізації. Значну увагу буде приділено саме соціально-економічним реаліям регіону, де розміщена шахта", - уточнили у міністерстві.

Наразі відібрано 6 шахт для пілотних проектів: по три шахти на сході та заході. Йдеться про шахти державної форми власності, які готуються до ліквідації.

"Кожна із запропонованих шахт є унікальною, процес їх трансформації потребуватиме значних зусиль. Метою всіх пілотних проектів буде не лише вирішити проблеми конкретної території, але й створити досвід, який легко передається", - кажуть у Міненерго.

У міністерстві додали, що пілотні проекти з трансформації шахт будуть впроваджуватися за принципом формування кластерів: технологічних, туристичних, інноваційних та інших.

"Наразі серед потенційних перших пілотних проектів розглядаються 2 шахти із запропонованого списку, а саме: шахта "Великомостівська", яка розташована на заході країни, у місті Червоноград, та потенційно може стати потужним туристичним кластером; шахта "5/6", розташована на сході, в місті Мирноград, та має потенціал технологічного кластера", - інформують у Міненерго.

Нагадаємо, у Міненерго назвали чотири головні причини реформування вугільної галузі, серед яких зменшення видобутку вугілля та збільшення його собівартості. 

Українські Національні Новини

Економіка