pirati-zakhopili-naftoviy-tanker-daniyi-u-gvineyskiy-zatotsi

Пірати захопили нафтовий танкер Данії у Гвінейській затоці

 • 446345 переглядiв

КИЇВ. 28 березня. УНН. Пірати висадилися на нафтовий танкер, що належить Данії, під ліберійським прапором у Гвінейській затоці минулими вихідними, повідомив власник у вівторок, додавши, що зв'язок з 16 членами екіпажу було втрачено. Про це пише УНН посилаючись на AFP.

Деталі

За словами власника, 135-метрове судно Monjasa Reformer «потрапило у надзвичайну ситуацію» у суботу приблизно за 260 км на захід від порту Пуент-Нуар у Республіці Конго.

Судновласник додав, що екіпаж сховався в приміщенні, що охороняється, або «цитаделі» танкера, коли пірати піднялися на борт, «відповідно до бортового протоколу про надзвичайні ситуації по боротьбі з піратством».

Судновласник відмовився надати інформацію про громадянство членів екіпажу.

За словами офіційного представника порту Пуент-Нуар, судно прибуло до конголезьких вод 18 березня і залишило його 22 березня і в момент нападу перебувало у міжнародних водах.

Данська судноплавна асоціація заявила, що останній інцидент показує, що «проблеми з піратством біля західного узбережжя Африки є далекими від рішення». У зв'язку з війною в Україні «ми повністю розуміємо… військово-морський потенціал Данії потрібен в інших місцях», — заявили у групі.

Доповнення

Пірати вже давно становлять небезпеку в Гвінейській затоці — головному судноплавному маршруті, який протягнувся на 5700 кілометрів від Сенегалу до Анголи, де більшість нападів здійснюють нігерійські банди.

Але з 2021 року, за словами відправників вантажу, пірати роблять набіги все далі в міжнародні води.

Їхня жорстокість і витончена тактика викликали у вантажовідправників заклики до більш активної іноземної військово-морської присутності, подібно до місії зі стримування нападів піратів Сомалі десять років тому.

Багато нападів останніми роками були скоєні нігерійськими злочинними угрупованнями, які на швидкісних катерах робили набіги на судна з укриттів. Деякі банди захопили більші рибальські судна, які вони використовують як «базу», щоб здійснювати набіги далі в море.

Згідно з звітом Центру морського інформаційного співробітництва та обізнаності (MICA), у 2022 році в цьому районі було атаковано три кораблі порівняно з 26 у 2019 році.

Згідно з щорічним звітом Міжнародного морського бюро, різке зниження кількості нападів у Гвінейській затоці сприяло тому, що у 2022 році було зафіксовано найнижчу кількість випадків піратства та збройного пограбування у світі — 132 випадки.

Ще дві атаки було зафіксовано у регіоні у 2023 році.

Українські Національні Новини

Новини Світу