pislya-pidrivu-kakhovskoyi-ges-na-zakordonnikh-rinkakh-strimko-podorozhchala-pshenitsya

Після підриву Каховської ГЕС на закордонних ринках стрімко подорожчала пшениця

 • 999837 переглядiв

КИЇВ. 6 червня. УНН. Ціни на пшеницю різко зросли на тлі "ескалації бойових дій" між росією та Україною, повідомляє Bloomberg, передає УНН.

Деталі

Як зазначає видання, ціни на пшеницю зросли після "ескалації бойових дій" між росією та Україною, включаючи руйнування Каховської ГЕС та пошкодження аміакопроводу у Харківській області поблизу кордону між двома країнами.

"Короткостроковий вплив - пошкодження сховищ та іншого обладнання, розташованого на низьких берегах річки, - зазначив керівник «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов, говорячи про підрив Каховської ГЕС. - Які саме сховища, чи є зерно в сховищах і скільки зерна може згнити, зараз незрозуміло. Довгостроковий вплив буде набагато драматичнішим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексміністр з ядерної безпеки проаналізував загрозу для ЗАЕС через підрив Каховської ГЕС

Ф'ючерси на пшеницю в Чикаго, як повідомляється, виросли на 3,1%, продовживши зростання з 30-місячного мінімуму. Кукурудза подорожчала на 1,4%.

Доповнення

6 червня 2023 року близько 3:00 російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. Каховська ГЕС через підрив повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Є додаткова загроза для Запорізької АЕС, але ситуація контрольована, вказали в Енергоатомі.

Відкрито кримінальне провадження про екоцид.

Через декілька годин вода сягне критичного рівня. Є загроза затоплення до 80 населених пунктів. У критичній зоні опинилися близько 16 тисяч людей.

У Херсонській ОВА оголосили евакуацію населення деяких населених пунктів, у тому числі частково з Херсона. Евакуація вже розпочалася.

Через підрив окупантами ГЕС Президент Зеленський скликав екстрене засідання РНБО.

Українські Національні Новини

Економіка