pislya-tomosa-protses-perekhodu-parafiy-aktivizuyetsya-ekspert

Після Томоса процес переходу парафій активізується – експерт

 • 13807 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Після того, як Україна отримає Томос, процес переходу парафій української православної церкви московського патріархату до Православної Церкви України активізується. Про це УНН розповів релігієзнавець Дмитро Горєвой.

"Звичайно, що певна хвиля піде відразу після Томоса, але треба розуміти, що ще є певні юридичні нюанси. Наскільки мені відомо, ще не зареєстрована релігійна організація Православна Церква України, до якої могли б юридично приєднуватись локальні парафії. Тому є певні перепони, але це сильно не впливатиме на процес і після Томоса буде певна активізація переходів. Але так, щоб повністю структура УПЦ (МП – ред.) за місяць обвалилась, то це навряд чи", - сказав Горєвой.

Він також зазначив, що православні церкви інших країн можуть виставляти до ПЦУ певні умови в обмін на визнання української церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, як відбуватиметься перехід парафій УПЦ МП до ПЦУ

"Цей процес буде тривалим і важким. Певні церкви будуть ставити умови для визнання. Наприклад, польська церква може поставити умову, щоб парафії колишнього Київського патріархату не були присутні на території Польщі, тому що це порушує географічний принцип, що кожна помісна церква автокефальна має свою географічну місцевість, яка збігається з кордонами країн. Інші церкви також можуть ставити свої умови", - повідомив Горєвой.

Як повідомляв УНН, 6 січня Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та члени делегації візьмуть участь у Церемонії вручення Томосу, Божественній Літургії (Спільне відправлення Вселенським Патріархом Варфоломієм і Митрополитом Епіфанієм), у Церемонія освячення води у затоці "Золотий Ріг".

Українські Національні Новини

Політика