pivnichni-krayini-planuyut-spilnu-protipovitryanu-oboronu-dlya-protidiyi-rosiyskiy-zagrozi

Північні країни планують спільну протиповітряну оборону для протидії російській загрозі

 • 432687 переглядiв

КИЇВ. 24 березня. УНН. Командувачі ВПС Швеції, Норвегії, Фінляндії та Данії заявили в п'ятницю, що вони підписали лист про наміри щодо створення об'єднаної протиповітряної оборони Північних країн, спрямованої на протидію зростаючій загрозі з боку росії. Про це інформує Reuters, передає УНН.

Деталі

Намір полягає в тому, щоб мати можливість діяти спільно на основі вже відомих способів дій у рамках НАТО, згідно з заявами збройних сил чотирьох країн.

Рух з інтеграції військово-повітряних сил був викликаний вторгненням росії в Україну, заявив Reuters командувач ВПС Данії генерал-майор Ян Дам.

"Наш об'єднаний флот можна порівняти з великою європейською країною", - сказав Дам.

Командувачі ВПС Північних країн вперше обговорили тіснішу співпрацю на зустрічі у листопаді у Швеції.

"Ми хотіли б подивитися, чи зможемо ми більше інтегрувати наше спостереження за повітряним простором, щоб ми могли використовувати радіолокаційні дані із систем спостереження один одного і використовувати їх спільно", - сказав Дам.

"Сьогодні ми цього не робимо".

Норвегія має 57 винищувачів F-16 та 37 винищувачів F-35, ще 15 останніх замовлено. Фінляндія замовила 62 F/A-18 Hornet та 64 F-35, а Данія замовила 58 F-16 та 27 F-35. Швеція має понад 90 літаків Gripens.

Українські Національні Новини

Новини Світу