plan-pdv-z-viroblenikh-v-ukrayini-tovariv-u-pershomu-kvartali-vikonano-lishe-na-68

План ПДВ з вироблених в Україні товарів у першому кварталі виконано лише на 68%

 • 8294 переглядiв

КИЇВ. 22 квітня. УНН. План податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів з урахуванням бюджетного відшкодування у першому кварталі не виконано на 7 млрд грн, або 32%, що спричинене, зокрема, скороченням обсягів промислового виробництва (на 2,5% у січні-лютому). Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, передає УНН з посиланням на прес-службу Рахункової палати.

Надходження акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів на 6 млрд грн, або 35%, менше, ніж заплановано, що насамперед спричинено продовженням скорочення виробництва тютюнової продукції (у січні-лютому виробництво сигарет зменшилося на 33,8 %).

"Стан виконання доходів у січні-березні свідчить про недоліки їх планування. Рахункова палата у Висновках до проекту державного бюджету на 2019 рік зазначала: за умови прогнозованого зростання імпорту товарів і послуг на 9,1%, девальвації середнього курсу гривні до дол. США на 2,5%, наявні значні ризики недосягнення передбаченого у законопроекті збільшення на 17% надходжень ПДВ із ввезених на територію України товарів. Крім того, ми підкреслювали, що досягнення передбаченого у законопроекті зростання в 1,4 раза надходжень акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів можливо за умов суттєвого зростання у 2019 році виробництва підакцизних товарів", – зазначив Пацкан.

Посадовець зауважив, що збереження наявних економічних тенденцій створює додаткові ризики виконання доходів державного бюджету у поточному році.

Голова Рахункової палати зазначив, що фінансування загального фонду державного бюджету здійснювалося насамперед за рахунок державних запозичень, план надходження яких не виконано на 13 млрд грн, або 10,7%.

"Залучення державних запозичень залежатиме від ситуації на зовнішніх ринках капіталу, надходження чергових траншів від МВФ, попиту на облігації внутрішньої державної позики", – додав Пацкан.

Нагадаємо, раніше у Рахунковій палаті заявили, що за перший квартал дефіцит держбюджету склав 35 млрд грн.

Українські Національні Новини

Економіка