plan-zelenskogo-lyustruvati-ukrayinskikh-chinovnikiv-turbuye-partneriv-ft

План Зеленського люструвати українських чиновників турбує партнерів – FT

 • 19779 переглядiв

КИЇВ. 13 липня. УНН. Президент України Володимир Зеленський запропонував законопроект про заборону займати державні посади чиновникам від попередньої влади, що викликало у міжнародних покровителів Києва стурбованість щодо відданості демократії Президента. Про це пише Financial Times, передає УНН.

Так, раніше Зеленський заявив, що хоче провести люстрацію державних чиновників, які були частиною адміністрації Петра Порошенка.

"У разі реалізації, політична чистка персоналу епохи Порошенка змусить Зеленського вступити в конфлікт з (іноземними - ред.) урядами, які скоріше б вітали його плани щодо прискорення реформ і підтримці Києва на прозахідному інтеграційному шляху", - пише видання.

Раніше посли країн "Групи семи" вже заявили, що не вважають нормою "невибіркове накладення заборон на всіх учасників виконавчого і законодавчого процесів управління" в демократичній державі.

Бізнес також висловив стурбованість щодо пропозиції Зеленського.

Близький соратник нинішнього Президента, виступаючи на умовах анонімності, висловив сумніви щодо того, що план люстрації "розглядається всерйоз", і описав його як "прийом, направлений на виборчу базу Зеленського напередодні парламентських виборів 21 липня", пише видання.

Згідно з останніми опитуваннями, партія Зеленського "Слуга народу" отримає підтримку на парламентських виборах від 40 до 47%, в результаті чого виявиться на відстані витягнутої руки від формування правлячої більшості.

Якщо вона зазнає невдачі і виявиться в коаліційному уряді, підтримка запропонованої люстрації навряд чи збере більшість, розповіло виданню джерело, близьке до Президента.

"Очищення (влади - ред.) також вдарить по деяких з високопосадовців Зеленського, які працювали при Порошенку", - робить висновок автор статті.

Як повідомляв УНН, Президент України Володимир Зеленський вніс до парламенту проект закону "Про несенні змін до деяких законодавчих актів України з очищення влади", яким пропонує розширити дію положень про люстрацію в часі і за посадами.

У пояснювальній записці до проекту йдеться, що "в даний час значна частина членів парламенту, уряду, представників органів виконавчої, законодавчої, судової влади за певною ідеологією і критеріями підпадають під дію Закону "Про очищення влади".

Українські Національні Новини

Політика