poblizu-stounkhendzhu-znayshli-shakhti-epokhi-neolitu

Поблизу Стоунхенджу знайшли шахти епохи неоліту

 • 15992 переглядiв

КИЇВ. 22 червня. УНН. У трьох кілометрах від Стоунхенджу археологи виявили пам'ятник епохи неоліту, якому понад 4500 років. Це шахти, вириті по кільцю навколо неолітичного поселення Даррінгтон-Воллс, в якому жили будівельники Стоунхенджу. Про це повідомляє УНН із посиланням на BBC News.

"Діаметр кола, утвореного шахтами, становить 2 кілометри. Діаметр кожної шахти - більше 10 метрів, глибина - 5 метрів... Виявлено два десятка таких шахт", - пишуть у виданні.

За словами вчених, аналіз порід, взятих у шахтах, дає доступ до архіву раніше невідомої інформації про цей ландшафт і про те, що у цій місцевості відбувалося протягом останніх 4000 років. Можна буде також дізнатися більше про життя і вірування будівельників Стоунхенджу, так як археологи вважають, що шахти позначали межу священної зони, пов'язаної зі споруджуваним кільцем мегалітів.

Повідомляється, що у дослідженні брали участь співробітники університетів Глазго, Бірмінгема, Сент-Ендрюського і Ворікського університетів, а також університету Вельсу Святої Трійці і Святого Давида. Про їх відкриття оголосили у День літнього сонцестояння - традиційного свята у Стоунхенджі, яке в 2020 році скасували через коронавірус.

Додамо, що Стоунхендж - мегалітична святилище у формі кільцевих і підковоподібних конструкцій, що датуються 2440-2100 роками до нашої ери, споруджене на ровах і валах, датованих 3020-2910 роками до нашої ери.

Нагадаємо, що британські вчені також визначили, що будівельники доісторичного пам'ятника Стоунхендж, розташований на півдні Англії, мали походження із заходу острова Велика Британія, зокрема, Вельсу.

Українські Національні Новини

Новини Світу