podolyak-pro-yaderni-pogrozi-kremlya-schodo-ukrayini-shansi-tsogo-konfliktu-nevisoki-ale-voni-ye

Подоляк про ядерні погрози кремля Україні: шанси невисокі, але вони є

 • 218516 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк в інтерв’ю La Repubblica заявив, що шанси ядерного конфлікту невисокі, але вони є. Він наголосив, якщо світ допустить порушення міжнародної ядерної безпеки, катастрофічні наслідки будуть не лише в Україні, передає УНН.

Цитата

"Шанси ядерного конфлікту невисокі, але вони є. І якщо світ – я маю на увазі цивільну частину світу – допустить повний крах міжнародної ядерної безпеки, ми матимемо катастрофічні наслідки не тільки для України. Усі країни без ядерної зброї відчують ризик вторгнення з боку росії, договір про нерозповсюдження ядерної зброї стане макулатурою і почнеться гонка озброєнь. Чи готовий Захід до цього?" - зауважив Подоляк.

Деталі

На питання про те, якою буде реакція країн світу, якщо путін все ж застосує ядерну зброю в Україні, радник голови ОП відповів, що існує чіткий протокол. Згідно з ним країни, які володіють ядерною зброєю, зокрема США, Франція, Велика Британія, Індія та Китай зобов'язані відреагувати на дії країни, що порушить доктрину ядерного стримування.

"Також деякі країни можуть неформально пояснити росії, які наслідки їй загрожують. Індія і Китай вже заявили про неприйнятність використання ядерних боєголовок. Глобальну відповідь на можливу ядерну атаку доведеться приймати в рамках ЄС і НАТО", - зазначив він.

Що передувало

30 вересня російський диктатор володимир путін заявив, що США застосувавши ядерну зброю проти Японії створили прецедент.

Раніше він заявляв, що росія захищатиме себе всіма доступними засобами, у тому числі і ядерною зброєю. За його словами, територіями рф також будуть вважатися і окуповані регіони України, де були проведені псевдореферендуми.

В НАТО повідомили, що країни Альянсу уважно стежать за змінами у позиціюванні ядерного потенціалу рф.

Українські Національні Новини

Політика