politico-pro-zatrimku-naftovogo-embargo-dlya-bagatokh-lideriv-yes-inflyatsiya-zdayetsya-strashnishoyu-za-putina

Politico про затримку нафтового ембарго: для багатьох лідерів ЄС інфляція здається страшнішою за путіна

 • 100028 переглядiв

КИЇВ. 30 травня. УНН. Для багатьох лідерів ЄС зростаюча інфляція, особливо вартість енергоносіїв та продуктів харчування, здається страшнішим ворогом, ніж російський диктатор владимир путін. Доказом цього є 25 днів, протягом яких вони не можуть досягти угоди про ембарго на російську нафту, пише Politico, інформує УНН.

Деталі

У неділю дипломати у Брюсселі продовжували роботу над досягненням компромісу напередодні саміту Європейської ради. І знову їм це не вдалося.

Офіційний представник Європейської комісії заявив, що угода очікується наприкінці тижня, але сталося інакше, що відображає глибоке двояке ставлення до нафтового ембарго у багатьох столицях, пише видання.

Зазначається, що сам собою місяць затримки з ухваленням ембарго на російську нафту - і болісний процес розробки винятків і компенсацій для країн, які не дотримуються ембарго, - стали "яскравою ілюстрацією того, як лідери оцінюють загрози, з якими вони зараз стикаються".

"Армії путіна можуть знищити Україну, а можуть і не знищити, але зростання гніву виборців через різке зростання споживчих цін створює набагато більш безпосередню небезпеку відсторонення європейських політиків від посад", - йдеться у статті Politico.

І хоча зазначається, що збереження територіальної цілісності України - це пріоритет, що часто декларується, в останні дні він не був таким же імперативом, як збереження "рівних умов" на єдиному ринку ЄС, який може бути порушений компромісним планом із заборони на доставку російської нафти танкерами при збереження можливості транспортування нафти трубопроводами.

Як зазначає автор статті, країни ЄС могли б ухвалити індивідуальне рішення про припинення купівлі російської нафти, що усунуло б необхідність у "брудних дебатах".

"Але замість того, щоб діяти рішуче, країни-члени продовжують сперечатися - у тому числі щодо того, чи мають висновки майбутнього саміту Європейської ради містити формулювання, яке закликає до припинення вогню в Україні. Хоча кожна столиця хоче миру, існують гострі розбіжності з приводу того, чи варто говорити, що будь-яке припинення вогню буде прийнятним без повного виведення російських військ", - наголошується у статті.

Високопоставлений дипломат ЄС виступив на захист дій блоку у відповідь на війну, заявивши, що європейські країни вирішують усі складні питання, і журналісти надто зосередилися на санкціях.

"ЄС (і його країни-члени) не втрачають більшої картини", - сказав дипломат.

"Ми постійно працюємо над різними особливостями, пов'язаними з війною: фінансова підтримка (України), продовольча безпека, підтримка біженців тощо. Це також добре видно з порядку денного Ради (і послів). Отже, можливо, ЗМІ вважають санкції привабливішими для відслідкування", - сказав він.

Проте інші дипломати не намагалися завуалювати той факт, що відстрочення нафтового ембарго було зручним для деяких країн, а також допомогло відкласти складнішу дискусію про заборону російського газу, пише видання.

"З газом буде ще складніше", - сказав високопоставлений дипломат ЄС, додавши, що у складнощах нафтового ембарго ще доведеться розібратися.

"Якщо ми хочемо зробити виняток для однієї або двох країн-членів з особливих причин безпеки постачання, ми повинні переконатися, що юридично... ми зробимо це так, щоб не завдати більшої шкоди внутрішньому ринку, ніж ми мали намір зробити. Тому це має бути зроблено дуже обережно. І це технічне, юридичне питання, над яким ми все ще працюємо", - додав дипломат.

Нагадаємо

27 травня президент Європейської ради Шарль Мішель офіційно скликав саміт ЄС на 30-31 травня.

Українські Національні Новини

Політика