politiki-obmanyuyut-lyudey-zayavlyayuchi-pro-dominuvannya-teplovoyi-energetiki-nad-atomnoyu-ekspert

Політики обманюють людей, заявляючи про домінування теплової енергетики над атомною – експерт

 • 14052 переглядiв

КИЇВ. 3 червня. УНН. Атомна енергетика залишається домінуючою в Україні з часткою більше 50%. Тому заяви народних обранців про те, що "вперше за 30 років виробництво теплової енергії перевищило генерацію АЕС" – не відповідає дійсності. Про це заявила експерт з питань енергетики Ольга Кошарна у коментарі УНН.

"Співвідношення генерації у травні: 51% атомна і 30% теплова. Тези про те, що теплова перевищує атомну - заяви неграмотних експертів, політиків, які виконують чергові замовлення", - наголосила вона.

Кошарна також пояснює, що в Україні є прогнозований енергобаланс, але це приблизний план, скільки і в якому обсязі мають генерувати електроенергію різні джерела (АЕС, вугільна, ГЕС, сонячна і тд).

"Наприклад, у травні АЕС виробили на 11% більше електроенергії, ніж було прогнозовано. Бо було пасмурно, сонячні станції знизили виробіток на 16%, вітрові - збільшили на 11%, так само на 11% став більше виробляти НАК. Як тільки економіка оживиться і почнуть працювати малі і середні підприємства, залізна дорога – споживання електроенергії збільшиться і так само збільшиться генерація, тому прогноз будуть переглядати", - пояснює Кошарна.

Експерт також прокоментувала необхідність виводу з експлуатації 12 (з 15 існуючих) енергоблоків АЕС та заміну їх на нові – маневрові з 2030 року. За її словами, можливо експлуатація буде подовжена тих енергоблоків, у яких є запас міцності, якщо ні – заміна їх дуже дорого обійдеться. Будівництво одного лише "мільйонника" (1000 МВт) може коштувати 5 млрд доларів.

"От і рахуйте: це дорого, чи ні", - зазначила вона.

Нагадаємо, у міністерстві енергетики оприлюднили статистику виробництва електроенергії. Згідно данних міністерства, у травні найбільше електроенергії виробили АЕС.

Українські Національні Новини

Економіка